Σάββατο 28 Μαΐου 2022
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να παραταθούν τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα - Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών.

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή ειδικών ώστε να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει εισηγήσεις για τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida, τα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τις 30 Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 16 του Ιανουαρίου, αναμένεται να πάρουν παράταση έως το τέλος του μήνα και θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

«Πρέπει να είναι κανείς λίγο ακόμα προσεκτικός. Νομίζω κάθε εβδομάδα θα αξιολογούνται τα δεδομένα. Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα. Δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει προτάσεις για τα μέτρα» και περιμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής.

Όπως ισχύει και για κάθε απόφαση που λαμβάνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας οι δύο παράγοντες που θα βαρύνουν την εισήγησή της θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και ειδικά ο αριθμός εισαγωγών σε κλίνες Covid-19, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει στα ύψη λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Ενδεικτικό είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν 32.694 νέα κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας καθώς οι θάνατοι ανήλθαν σε 80 και οι διασωληνωμένοι σε 640.

Παράλληλα, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση αποτελεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Οι δύο αλλαγές στα μέτρα που εξετάστηκαν

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο μίας μικρής χαλάρωσης των μέτρων, είχε πέσει στον τραπέζι το ενδεχόμενο της επιστροφής της μουσικής στην εστίαση, μετά τις 16 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να μεταβληθεί καμία άλλη από τις απαγορεύσεις που ισχύουν. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή και συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις και παραπέμπουν το θέμα στην επιτροπή, χωρίς η κυβέρνηση να επιμείνει για κάποια αλλαγή. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Θα ήταν ευχής έργον αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της απαγόρευσης της μουσικής και του ωραρίου με την λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή την 16η Ιανουαρίου. Αν αυτό θα είναι εφικτό ή αν θα πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα είναι κάτι που θα ξέρουμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε τις επόμενες δύο ημέρες. Αναλόγως της απόφασης που θα λάβουμε για αυτό το μέτρο, θα εξαρτηθούν μετά και τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η δεύτερη αλλαγή ήταν στην αύξηση του αριθμού των οπαδών στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% και έως χίλια άτομα στο 20%.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ