Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΚΟΖΑΝΗ: ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι δήμαρχοι της περιοχής περίπου τα 40 από τα συνολικά 53 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν από τον Νοέμβριο

Οργή έχει προκαλέσει στην Κοζάνη η πληροφορία ότι τα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά προκύπτουν από πολύ παλαιότερες αναλύσεις.

Από τα επίσημα στοιχεία που έλαβαν οι δήμαρχοι από τον ΕΟΔΥ τα χθεσινά κρούσματα ήταν μόλις 15, επτά στον δήμο Κοζάνης, έξι στον δήμο Εορδαίας και δύο στον δήμο Βοΐου, ωστόσο με μεγάλη έκπληξη άκουσαν από την επίσημη ενημέρωση ότι ο συνολικός αριθμός τους ήταν 53.

Οι δήμαρχοι της περιοχής, που βρίσκεται από τα τέλη Οκτωβρίου σε καθεστώς αυστηρού lockdown, καταγγέλλουν λανθασμένους χειρισμούς από την πλευρά του ΕΟΔΥ και ζητούν επιτακτικά επίσημη ενημέρωση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Κι αυτό γιατί αφενός μεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα κρούσματα που δηλώθηκαν εκ των υστέρων να μην ιχνηλατήθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού, αφετέρου επηρέασαν τις πολιτικές αποφάσεις για επιβολή και παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία όλη την περιφερειακή ενότητα.

«Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τους χειρισμούς που γίνονται, γιατί τα κρούσματα δεν είναι τωρινά. Τα κρούσματα είναι του Νοεμβρίου και τα δηλώνουν τώρα», κατήγγειλε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, από τα στοιχεία που οι ίδιοι συλλέγουν από τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς και από την ενημέρωση από τον τοπικό εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 53 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες περίπου 40 «ήταν ξεχασμένα από τον Νοέμβριο. Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις αποφάσεις για το lockdown. Ο κόσμος είναι τρελαμένος κι όταν βλέπει να γίνονται τέτοιες αστοχίες».

Οι δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης με κατεπείγουσα επιστολή τους στον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού περιφερειακού οργάνου Πολιτικής Προστασίας. «Πρέπει επιτέλους να πάρουμε επίσημες απαντήσεις», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, επισημαίνοντας ότι τα ακριβή στοιχεία τα γνωρίζουν αυτοί που δηλώνουν τα κρούσματα μέσα στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι φορείς της περιοχής, 37 από τα κρούσματα που δηλώθηκαν χθες είχαν διαγνωστεί στο νοσοκομείο της πόλης τον περασμένο Νοέμβριο. Η εικόνα μάλιστα που έχουν είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται κρούσματα ετεροχρονισμένα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα που μεσολάβησε ήταν ακόμα μεγαλύτερο, με κρούσμα του Ιουλίου να δηλώνεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Η Voria.gr επικοινώνησε με εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, ο οποίος επισήμανε ότι έχει υποβληθεί επίσημη ερώτηση στα κεντρικά του οργανισμού και αναμένεται πλέον επίσημη απάντηση.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ