Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ-ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τι είπε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Παιδείας σήμερα σχετικά με τη σύγχυση που υπήρξε για τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες η είδηση πως η χρήση αντιφλεγμονωδών θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας την Κυριακή, αναφέρθηκε στις πληροφορίες αυτές που είδαν το φως της ημέρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονωδών προκαλεί επιδείνωση στην ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η ανησυχία προέκυψε όταν οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη ...) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις, ωστόσο τόνισε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, όπως το depon, panadol κ.λπ.

Όπως είπε, άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγο οι γαλλικές Αρχές.

Εννοείται πως είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για να προμηθευτείτε κάποιο αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ