Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ 10%

Από τους συνολικά 1714 νεκρούς στη χώρα, οι 1.005 έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου σήμερα νοσηλεύονται 294 διασωληνωμένοι

Ασφυκτική πίεση δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία 24ωρα, παρά τα μειωμένα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εχθές και προχθές, μία εικόνα που αντικατοπτρίζει τη δραματικά αργή πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα μας, λόγω της μεγάλης διασποράς σε όλη την επικράτεια. 

Κατά 10% αυξήθηκαν το τελευταίο 48ωρο οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν φτάσει τους 3.573 σε όλη τη χώρα.

Άλλοι 860 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από αυτούς, οι 567 ήταν διασωληνωμένοι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοϊού τις προηγούμενες δυο τρεις εβδομάδες. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, σύμφωνα με το protothema.gr, περίπου το 10-15% των ατόμων που μολύνονται θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και από αυτούς το 5% θα διασωληνωθούν.

Στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση που ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλη, καθώς νοσηλεύονται 2.200 ασθενείς. Συμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, νοσηλεύονταν 284 ασθενείς σε ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι ήταν 294.

Στην Αττική νοσηλεύονται 685 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 172 βρίσκονται σε Μονάδες. Οι διασωληνωμένοι είναι 166. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική καταγράφηκαν χθες 11 εισαγωγές λιγότερες σε σχέση με εκείνες του περασμένου 24ωρου.

Οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού χθες ήταν 84. Συνολικά, έχουν καταλήξει 1.714 ασθενείς στη χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο που ενέσκηψε η επιδημία. Από αυτούς, οι 1.005 έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Διασωληνωμένοι 15 νέοι

Σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικα των διασωληνωμένων παρατηρείται κατά το δεύτερο κύμα αύξηση του αριθμού των νέων ατόμων ηλικίας κάτω των 65 χρόνων που διασωληνώνονται. Αυτό, σύμφωνα με το protothema.gr, αποδίδεται στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται και αφορούν ολοένα περισσότερο και μη ηλικιωμένους, αλλά και με λόγους πιο περίπλοκους όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες απο τους οποίους εξαρτάται η σοβαρή ή μη νόσηση κάποιου που μολύνεται απλό τον κορωνοϊό.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενώ την ίδια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα για τον νεότερο κομμάτι του πληθυσμού περιέγραψαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημερωση για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας. "Μόνο τον Νοέμβριο κατέληξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων" είπε μη κυρία Παπαευαγγέλου.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ