Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ 15 ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Τοπικοί περιορισμοί αν χρειαστεί, όχι γενικό lockdown, λέει ο λοιμωξιολόγος Συμεών Μεταλλίδης - «Θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό για τον υπόλοιπο χρόνο»

Για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α ́ Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, επισημαίνοντας ότι για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να υπάρχει ένας συνεχής έλεγχος των κρουσμάτων και χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.

«Έχουμε μια μεγάλη αύξηση των περιστατικών. Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύουμε 15 ασθενείς, ευτυχώς όχι στην εντατική αλλά έχουμε μία αύξηση με βαριά περιστατικά» δήλωσε ο κ. Μεταλλίδης αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν 4 κλίνες αρνητικής συμπίεσης με στόχο σε αυτές να προστεθούν άλλες 15. «Μας πρόλαβε, όμως, η έξαρση και δεν μπορούμε επί της παρούσης να εκκενώσουμε την κλινική. Το έργο θα προχωρήσει μόλις έχουμε την ευκαιρία», εξήγησε.

«Τα 15 κρούσματα είναι μια απότομη αύξηση μέσα σε μια βδομάδα. Πρόκειται για καμπανάκι. Κάνουμε διακοπές πάνω στο δέυτερο κύμα» πρόσθεσε ακόμη εκτιμώντας ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν τοπικοί περιορισμοί και όχι γενικό lockdown. «Πρέπει να υπάρξει σύνεση στον κόσμο έτσι ώστε να μη χρειαστεί να γίνει lockdown σε μια μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη».

Μιλώντας ακόμη για την έρευνα του ΑΠΘ που δείχνει αύξηση των επιπέδων του κορωνοϊού στα αστικά λύματα της πόλης σημείωσε πως «όταν είδαμε την αύξηση στα λύματα δεν είχαμε κρούσματα στην πόλη. Είχαμε, όμως, την προειδοποίηση και αυτό επιβεβαιώθηκε. Μπορεί να υπήρχε μια τοπική διασπορά στην πόλη την οποία δεν την είχαμε αντιληφθεί. Ήμασταν όμως προετοιμασμένοι. Καθημερινά έχουμε αρκετά θετικά περιστατικά, έχουμε μια τοπική έξαρση στην πόλη. Δεν είναι μόνο εισαγόμενα περιστατικά, έχουμε περιστατικά που μολύντονται τοπικά. Άρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην καθημερινή μας πράξη».

Όσον αφορά στα μέσα ατομικής προστασίας και την επάρκειά τους στα νοσοκομεία ανέφερε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει δυστοκία ως προς τα υλικά». «Δεν ξέρουμε τι επάρκεια θα υπάρχει αν και το Υπουργείο υπόσχεται ότι θα υπάρχουν υλικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση για υλικά δεν έχει σταματήσει παγκοσμίως και οι προμήθειες που απαιτούνται είναι μεγάλες.

Εκτίμησε πως το εμβόλιο θα έρθει στο τέλος του χρόνου και δεν υπάρχει βεβαιότητα αν θα είναι ένα εμβόλιο μαζικής παραγωγής και ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας για να δοθεί σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής θα ήταν ένα πολύτιμο βοήθημα.

«Είμαστε καλύτεροι στην αντιμετώπιση με μεγαλύτερη εμπειρία, αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα για να δράσουμε άμεσα και γρήγορα. Θα ζήσουμε με αυτόν τον ιό για τον υπόλοιπο χρόνο και καλό είναι να μην έχουμε μαζική μόλυνση και δύσκολα προβλήματα για να μπορέσουμε να αντέξουμε και να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή βοήθεια» κατέληξε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ