Παρασκευή 29 Μαΐου 2020
x

LOCKDOWN ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ: ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ

Πρωτοφανές lockdown στην οικονομική δραστηριότητα: Ποια θα είναι τα μοναδικά καταστήματα που θα μείνουν ανοιχτά και με ποιους όρους.

Σε ένα πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα της Ελλάδας lock down προχωρά η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, κατεβάζοντας ρολά επ’ αόριστον σε όλα σχεδόν τα εμπορικά καταστήματα της χώρας.

Νωρίτερα το μεσημέρι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε τα νέα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και την υποχρεωτική κατ' οίκον απομόνωση, επί 14 ημέρες, για όλους όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Η κυρία Πελώνη διέψευσε τις πληροφορίες για γενική απαγόρευση κυκλοφορίας -όπως στην Ιταλία- ενώ έκανε γνωστό ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ θα τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, στην κατεύθυνση που «έδειξαν» και οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, εξήγγειλε ότι από την προσεχή Τετάρτη θα ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Θεσσαλονίκη: Λουκέτο στα μαγαζιά έως τέλος Μαρτίου ζητούν οι έμποροι

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το μέτρο αναστολής λειτουργίας επεκτείνεται και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα, στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, οι επιχειρήσεις που θα μείνουν ανοικτές είναι:

Σούπερ μάρκετ
Φαρμακεία
Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα κ.α
Περίπτερα/μίνι μάρκετ
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Εστιατόρια που λειτουργούν με delivery και take away
Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
Συνεργεία
Pet shop
Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
Καταστήματα με οπτικά είδη

Αναλυτικός κατάλογος αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

Επιχειρήσεις και χώροι που έχουν ήδη κλείσει

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας, και τις 4 Κυριακές, προκειμένου να μην προκαλείται συνωστισμός στα καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Παρασκευή έχει αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας για τους εξής χώρους και επιχειρήσεις:

  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά   
  • Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
  • Κέντρα διασκέδασης   
  • Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων   
  • Βιβλιοθήκες   
  • Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι   
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια   
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)   
  • Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κ.λπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.   
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματοςA+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ