Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

ΚΟΝΤΡΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ - ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Ανακοινώσεις από τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τον αρμόδιο υπουργό για τις οφειλές προς τους κτηνοτρόφους.

«Αντί ν’ αναγνωριστεί από την κυβέρνηση η κρισιμότητα του τομέα με τα αντίστοιχα των περιστάσεων εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, οι κτηνοτρόφοι δεν βλέπουν καμία σχετική πρωτοβουλία» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως σημειώνει, τον περασμένο Οκτώβρη, (στις 11/10/2019), δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν την βουλευτική τροπολογία με Γενικό Αριθμό 43 και Ειδικό 1 για την επίλυση του προβλήματος με τις οφειλές προς τους κτηνοτρόφους από το πρόγραμμα εκρίζωσης ζωονόσων. «Την τροπολογία αυτή αρνήθηκε τότε να την κάνει δεκτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τώρα την επαναφέρει και την παρουσιάζει σαν δική του πρόταση -αυτούσια, χωρίς να λείπει ούτε κόμμα-  στην παρ. 2 του Άρθρου 19 του Σχέδιο Νόμου που έθεσε σε διαβούλευση. Από τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι θα την επαναφέρει σαν δική του ρύθμιση. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, επιβεβαιωνόμαστε» αναφέρει ο Στ. Αραχωβίτης.

«Αναρωτιόμαστε, όμως, αν αρκεί η διάταξη σε Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ν’ αναγνωριστεί και να λυθεί, έστω και τώρα, το πρόβλημα των κτηνοτρόφων. Συνεχίζουμε να απορούμε -όπως και τον Οκτώβρη του 2019-  πώς ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός υπουργός δεν εξέλαβε την τότε κίνησή μας ως βοηθητική για την επίλυση του προβλήματος των κτηνοτρόφων.

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο, παραμένει η πραγματική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που σαν να μην έφτανε το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, αντιμετώπισαν και τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και των υπουργών της (Άδωνις Γεωργιάδης κ.α). Αντί λοιπόν ν’ αναγνωριστεί από την κυβέρνηση η κρισιμότητα του τομέα με τα αντίστοιχα των περιστάσεων εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, οι κτηνοτρόφοι δεν βλέπουν καμία σχετική πρωτοβουλία» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση απάντησή του ο υπουργός, Μάκης Βορίδης αναφέρει πως «ο κ. Αραχωβίτης διεκδικεί την πατρότητα της νομοθετικής ρυθμίσεως που επιλύει το θέμα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια».

Και συνεχίζει: «Του υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω υπόθεση εκκρεμούσε πλέον των 4,5 ετών και ο κ. Αραχωβίτης δεν την επέλυσε, διεκδικώντας τώρα την πατρότητα της ρυθμίσεως.

Όπως έλεγε και ένας παλιός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, οι νόμοι έχουν πολλούς πατέρες αλλά μία μόνο μητέρα: τη Βουλή.

Εν προκειμένω, η πατρότητα της τροπολογίας ανήκει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ η αδυναμία προωθήσεώς της βαρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του επισημαίνουμε δε ότι η διευθέτηση του ζητήματος πιστώνεται στην παρούσα Κυβέρνηση η οποία και επέλυσε τις νομικές περιπλοκές αλλά και εξασφάλισε τις απαραίτητες πιστώσεις».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ