Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
x

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων σημείωσε ότι οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, η Ε.Ε. ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

«Διαφορετικά, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».

Η σύσκεψη του Βερολίνου και τα μηνύματα από Άγκυρα

Διαφορετικά μηνύματα εκπέμπει η Aγκυρα στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα πως «είναι ο κομπάρσος» των ξένων δυνάμεων και να απειλεί πως σε περίπτωση που συνεχίσει την ίδια πολιτική «θα συμβούν όσα συνέβησαν στο παρελθόν», ενώ από την άλλη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στη συνομιλία μας στην Κωνσταντινούπολη στέλνει μήνυμα διαλόγου και τονίζει πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η κατάσταση στο Αιγαίο και η αύξηση της έντασης εκ μέρους της Αγκυρας απασχόλησε, έστω και δευτερευόντως, την πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με εκπροσώπους ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) και Τουρκίας. Αν και ανοιχτά οι περισσότερες πηγές παραπέμπουν σε συζητήσεις επικεντρωμένες στην υπόθεση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και στο βέτο της Αγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, από την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ότι η Αγκυρα «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» υποδηλώνεται τμήμα του περιεχομένου των επαφών που είχαν προχθές ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, ο διπλωματικός σύμβουλος του καγκελαρίου της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Η.Β. Στίβεν Λόβγκροουβ και ο πολιτικός διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Ερερά. Από την πλευρά της Αθήνας δεν γίνεται απολύτως κανένα σχόλιο σε σχέση με τη συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν ήταν μέρος της πενταμερούς, ούτε βέβαια και θα μπορούσε να είναι.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ