Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
x

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε απόψε στο Παρίσι τη Γερμανίδα καγκελάριο - Τι δήλωσαν για τη Συρία - Συγκαλείται το γαλλικό αμυντικό συμβούλιο

Κοινό μέτωπο ενάντια στην τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία χτίζουν Γαλλία και Γερμανία, όπως κατέστησαν σαφές ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από το Παρίσι επισημαίνοντας από κοινού ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν άλλο «αυτήν την κατάσταση ενάντια των Κούρδων» και επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη μίας «άλλης λύσης». Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν αμφότερες χθες ότι διακόπτουν τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

Η τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία απειλεί «να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση» και «να βοηθήσει στην επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στην περιοχή», δήλωσε ο Μακρόν υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απόψε στο Παρίσι.

«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματισθεί αυτή η επίθεση. Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε αμυντικό συμβούλιο.

«Υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι», δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι η δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή εις βάρος των Κούρδων. «Πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μία άλλη λύση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία διεμήνυσε το ίδιο ακριβώς και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο μίλησε σήμερα τηλεφωνικά επί μία ώρα.

«Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας. Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου Ερντογάν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ