Τρίτη 13 Απριλίου 2021
x

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ 2Ο ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Δήμος Θέρμης, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούν σε κινητοποίηση για να δοθεί μία «άμεση και μόνιμη λύση» στη μεταφορά μαθητών στα σχολεία.

Την άμεση και μόνιμη λύση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών διεκδικούν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, καθώς και ο δήμος Θέρμης με την κινητοποίηση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στις 08:30 στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας. Μαθητές, γονείς και δήμος καλούν όλους να ενώσουν τις φωνές τους διεκδικώντας τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των παιδιών ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα και να σταματήσει η έκθεση των παιδιών στους δρόμους.

Αναλυτικά, προβλήματα στη μεταφορά τους αντιμετωπίζουν οι μαθητές από το Πλαγιάρι που φοιτούν στο 2ο Γυμνάσιο Μίκρας, στον Τρίλοφο, που καλούνται να περπατήσουν πάνω από δύο χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό δρόμο με πολλούς κινδύνους, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου.

«Ενενήντα πέντε μαθητές από την Καρδία, που φοιτούν στο 1ο Λύκειο Τριλόφου, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της οποίας αρμοδιότητα αποτελεί η μεταφορά των μαθητών, χρησιμοποιούν το τακτικό δρομολόγιο του ΟΑΣΘ. Το δρομολόγιο αυτό χρησιμοποιούν δεκάδες πολίτες για να πάνε στη δουλειά τους εκείνη την ώρα. Αποτέλεσμα είναι το λεωφορείο να γεμίζει με κόσμο, οι μαθητές να μην μπορούν να επιβιβαστούν και είτε να χάνουν την πρώτη ώρα, είτε να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια σε μια διαδρομή πολύ επικίνδυνη για την ασφάλειά τους» σημειώνει ο δήμος και συνεχίζει:

«Πέρα από αυτό, τα λεωφορεία της συγκεκριμένης γραμμής συχνά “μένουν” από βλάβη στον δρόμο λόγω της παλαιότητας του στόλου του ΟΑΣΘ. Παρά τις πιέσεις ο ΟΑΣΘ δεν βάζει επιπλέον λεωφορείο την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης των μαθητών με συνέπεια να μένουν μαθητές εκτός λεωφορείου ή να στριμώχνονται όρθιοι βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους σε ένα επαρχιακό δρόμο με ανηφόρες, κατηφόρες και επικίνδυνες στροφές.

Παρομοίως, οι μαθητές από το Ν. Ρύσιο που πηγαίνουν στο 2ο Γενικό Λύκειο Μίκρας χρησιμοποιούν το αστικό λεωφορείο, έχοντας όμως να διασχίσουν στην επιστροφή έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με μεγάλο κίνδυνο. Επίσης οι μαθητές από το Ν. Ρύσιο που φοιτούν στο 2ο Γυμνάσιο Θέρμης πρέπει να περπατήσουν από 1,5 έως 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να επιστρέψουν».

«Στο πλευρό των γονιών και των μαθητών που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολειά και το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση είναι πάντα ο δήμος Θέρμης που ήδη από την περσινή χρονιά πιέζει τις αρμόδιες αρχές διεκδικώντας την έγκαιρη επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού αιτήματος. Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας ότι έχει δρομολογηθεί η λύση, δεν υπάρχει αποτέλεσμα αυτός είναι και ο λόγος που κατεβαίνουμε σε κινητοποιήσεις» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλιος Αποστόλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ένωση Γονέων η σχολική κοινότητα του Δήμου Θέρμης προσανατολίζεται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαιτεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας «να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στα συγκεκριμένα σχολεία και αγωνίζονται για ένα δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων:

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά βρίσκοντας  4 σχολεία του δήμου Θέρμης να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών.

Με βάση την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 24001/2013 απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1200 μέτρων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 3000 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων προκειμένου να εγκριθεί η μεταφορά των μαθητών. Επίσης, με βάση τον νόμο αυτό, εκεί που υπάρχει δημόσια συγκοινωνία (ΟΑΣΘ) δεν εγκρίνεται μαθητικό δρομολόγιο με μισθωμένο λεωφορείο, όπως γίνεται στους υπόλοιπους οικισμούς.

Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν 3 οικισμοί που δεν έχουν μεταφορά.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές από το Πλαγιάρι του 2ου Γυμνασίου Μίκρας, που βρίσκεται στον Τρίλοφο, καλούνται να περπατήσουν πάνω από 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό  δρόμο και με πολλούς κινδύνους. Οι μαθητές από το Ν. Ρύσιο του 2ου Γυμνασίου Θέρμης καλούνται να περπατήσουν πάνω από 1,5 έως 2  χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό  δρόμο  με εξίσου πολλούς κινδύνους. Οι μαθητές από το Ν. Ρύσιο του 2ου ΓΕΛ Μίκρας καλούνται να πάνε στο σχολείο με το αστικό λεωφορείο, έχοντας όμως να διασχίσουν στην επιστροφή έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με μεγάλο κίνδυνο. Τέλος οι 95 μαθητές από την Καρδία του 1ου ΓΕΛ Μίκρας καλούνται να πάνε στο σχολείο με το αστικό λεωφορείο, που όμως δεν τους χωρά. Παρά τις πιέσεις ο ΟΑΣΘ αρνείται να βάλει επιπλέον λεωφορείο την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης των μαθητών με συνέπεια να μένουν μαθητές εκτός λεωφορείου ή να στριμώχνονται όρθιοι βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους σε ένα επαρχιακό δρόμο με ανηφόρες, κατηφόρες και επικίνδυνες στροφές.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή προβάλλει η κάθετη αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει τα δικαιώματα στη ζωή και τη μόρφωση των μαθητών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ