Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
x

ΚΟΙΝΗ «ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ» ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Από το πρωί ο τουρκικός στρατός επιχειρεί σε συριακό έδαφος από κοινού με τους Αμερικανούς και- για πρώτη φορά- ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Πρόκειται για την πρώτη "κοινή περιπολία" Τουρκίας-ΗΠΑ στην περιοχή. Νότια του Ακτσάκαλε, μέσα στην Συρία, βρίσκεται η κοινή μονάδα που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα τουρκικά και αμερικανικά αεροσκάφη. Η Τουρκία συμμετέχει με έξι ελαφρά τεθωρακισμένα, ενώ στήριξη παρέχουν και στρατιωτική ελικόπτερα. Η πρώτη αυτή κοινή περιπολία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας το πρώτο βήμα για την δημιουργία μίας "ζώνης ασφαλείας" εντός της Συρίας σε σύμπραξη με τις ΗΠΑ, όπως έχει συμφωνηθεί πρόσφατα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιπολία αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την σκληρή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε διαμηνύσει ότι υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της συμφωνίας και οτι αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία από κοινού εντός του μήνα, η Τουρκία θα προχωρήσει μονομερώς. Ταυτόχρονα είχε συνδέσει το θέμα και με τις προσφυγικές ροές μετά το κύμα που προκλήθηκε με τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, λέγοντας πως αν δεν στηριχθεί η Τουρκία, μπορεί να ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.

Συριακός πληθυσμός σε "ζώνη ασφαλείας";

Είναι γνωστό ότι για την Τουρκία η δημιουργία μιας ζώνης βάθους 30 χιλιομέτρων εντός της Συρίας έχει μεγάλη σημασία για το κουρδικό ζήτημα. Όπως μάλιστα δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, αφού σταθεροποιηθεί η περιοχή, επιδιώκει να εγκαταστήσει εκεί Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι ευελπιστεί να δημιουργήσουν μία ζώνη συριακού πληθυσμού, με τους Κούρδους να βρίσκονται 30 χιλιόμετρα μακριά από την παραμεθόριο Συρίας-Τουρκίας.

Η επιχείρηση που θέλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα ανατολικά του Ευφράτη καθυστερεί από τις αρχές του χρόνου, καθώς δεν επιτυγχάνεται μια τελική συμφωνία με τις ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή και δρούν παράλληλα με την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας (YPG), κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία την Τουρκία. Η σημερινή κοινή περιπολία αποτελεί το πρώτο στάδιο της τελευταίας συμφωνίας, αλλά απέχει πολύ από τις επιδιώξεις της Τουρκίας για την μεγάλη επιχείρηση που έχει σχεδιάσει με στόχο να διώξει τους Κούρδους 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και ανατολικά του Εφράτη.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ