Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
x

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΕΝ ΚΑΙ ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΒΑΚ

Επίσκεψη του γγ Χωροταξίας Ευθύμη Μπακογιάννη στο ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ - Αναμένεται να γίνει δεσμευτική από την ΕΕ η εκπόνηση ΣΒΑΚ για τις πόλεις

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/EKETA) επισκέφθηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου ο καθ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γεν. Γραμματέας Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος. Ο Γενικός Γραμματέας ξεναγήθηκε στους χώρους και τις υποδομές του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ από το ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου και, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε και το smart mobility living lab του ΙΜΕΤ. Εκ μέρους του IMET, τον κ Μπακογιάννη υποδέχτηκε ο διευθυντής του, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, και η αναπληρώτρια διευθύντρια κα Γεωργία Αϋφαντοπούλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στις τρεις πρωτοβουλίες του υπουργείου σχετικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την εκπόνηση μελετών Τοπικών Σχεδίων και το νέο πλαίσιο για την πιλοτική εφαρμογή των ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων μέχρι το τέλος του 2020. Επισήμανε, όπως αναφέρεται, τη σημαντικότητα των ΣΒΑΚ (Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότηγας) και την ανάγκη εφαρμογής των παραπάνω στις πόλεις μας, σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό για την κινητικότητα όπως προκύπτει από τα ΣΒΑΚ.

Πρόσθεσε, δε, ότι αναμένεται να γίνει δεσμευτική από την ΕΕ η εκπόνηση ΣΒΑΚ για τις πόλεις στο πλαίσιο και της μελλοντικής τους χρηματοδότησης για ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις.

Ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ, Ευάγγελος Μπεκιάρης, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Ινστιτούτου τόσο σε θέματα ηλεκτροκίνησης όσο και Ευφυών συστημάτων μεταφορών και βιώσιμης κινητικότητας. Επισήμανε την έμφαση που προσδίδει προσωπικά στην ένταξη ελληνικών πόλεων σε χρηματοδοτούμενα έργα ευφυών και κλιματικά βιώσιμων πόλεων στο πλαίσιο τω προγραμμάτων έρευνας και ζήτησε, ως εθνικός εκπρόσωπος στην αντίστοιχη επιτροπή του Προγράμματος «Horizon Europe» της ΕΕ, την υποστήριξη του υπουργείου για να καθοριστούν και στηριχθούν οι πόλεις-πρωταθλητές για συμμετοχή σε αντίστοιχα έργα και χρηματοδοτήσεις.

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου, κ. Αυφαντοπούλου παρουσίασε το ΣΒΑΚ Θεσσαλονίκης, στο οποίο το ΙΜΕΤ συμμετείχε ενεργά στην διαμόρφωση προτάσεων και αξιολόγηση των επιπτώσεων των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συντονισμού και τις πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό το επίπεδο σε συνεργασία με τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ και παρουσίασε στον κ. Γενικό την πρωτοβουλία του ΙΜΕΤ για «καινοτομία οδηγούμενη από την πόλη στην αστική κινητικότητα».

Ο κ. Μπακογιάνης ενδιαφέρθηκε για το περιεχόμενο του ΣΒΑΚ στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τον αριθμό των δήμων που έχουν εκπονήσει ΣΒΑΚ στη περιοχή και τον τρόπο συντονισμού τους. Ενδιαφέρθηκε ακόμη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παροχής υποστήριξης για ΣΒΑΚ προς τους Δήμους που ανέπτυξε και λειτουργεί το ΙΜΕΤ. Ο κ. Μπακογιάννης, καταλήγει η ανακοίνωση, εξήρε την ερευνητική υποδομή του ΙΜΕΤ και την πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης και την λειτουργία Ζωντανού Εργαστηρίου Παρακολούθησης Έξυπνης Κινητικότητας και Παροχής υπηρεσιών στους μετακινούμενους και τους φορείς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ