Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
x

ΕΦΕΡΝΑΝ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΟΘΕΥΑΝ ΚΑΥΣΙΜΑ(ΦΩΤΟ)

Κατά την επιχείρηση, συνελήφθησαν πέντε άτομα και κατασχέθηκαν 43.000 λίτρα σύνθετων οργανικών διαλυτών, 25.500 ευρώ και το φορτηγό

Κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων, εξαρθρώθηκε μετά από τον επιτυχή συντονισμό των διωκτικών αρχών από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.).

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, που δόθηκαν από την Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών και κατόπιν συντονισμένης δράσης του Σ.Ε.Κ., τέθηκε σε επιτήρηση, από κλιμάκιο τελωνειακών υπαλλήλων, φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, το οποίο μετέφερε χημικούς διαλύτες και εισήλθε στη χώρα μας από τη Βουλγαρία.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας συνέχισαν την επιτήρηση μέχρι την περιοχή της Αττικής. Το φορτηγό έχοντας προπομπούς δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα, κατέληξε σε παράνομη αποθήκη στην περιοχή του Κορωπίου.

Την Κυριακή 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επέμβαση στην αποθήκη, από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της Κινητής Ομάδας Ελέγχου του Β΄ Τελωνείου Πειραιά.  

Συνελήφθησαν πέντε άτομα, τρεις ημεδαποί, ένας υπήκοος Μολδαβίας και ο Βουλγαρικής υπηκοότητας οδηγός του φορτηγού. Κατασχέθηκαν 43.000 λίτρα σύνθετων οργανικών διαλυτών, 25.500 ευρώ, το φορτηγό με το επικαθήμενο, δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα και ένα μηχανοκίνητο ανυψωτικό περονοφόρο μηχάνημα (κλαρκ).


Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και για παραβάσεις της νομοθεσίας για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών.

Οι παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη μη καταβολή του αναλογούντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, Φ.Π.Α. και Φόρου Εισοδήματος. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι, από την κατασχεθείσα ποσότητα διαλυτών, υπολογίζονται περίπου σε 43.000 ευρώ . Ελήφθησαν δείγματα για χημική ανάλυση.Από έρευνα που ακολούθησε προέκυψε συσχετισμός του παράνομου φορτίου με δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική και στην Ημαθία.

Στο πρατήριο υγρών καυσίμων της Αττικής εστάλη μικτό κλιμάκιο από το Β΄ Τελωνείο Πειραιά και την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, όπου διαπιστώθηκε η λειτουργία του πρατηρίου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Διενεργήθηκε ταχεία δειγματοληψία από κλιμάκιο των ΚΕΔΑΚ, όπου διαπιστώθηκε ύπαρξη χημικών διαλυτών και ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω χημική ανάλυση

Στο πρατήριο υγρών καυσίμων της Ημαθίας εστάλη μικτό κλιμάκιο από το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης και από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη αδήλωτης υπόγειας δεξαμενής, η οποία περιείχε περίπου δύο χιλιάδες πεντακόσια 2.500 λίτρα χημικών διαλυτών. Ομοίως ελήφθησαν δείγματα για χημική ανάλυση.

Προανάκριση  διενεργείται  από  την  Διεύθυνση  Οικονομικής  Αστυνομίας,  το  Β ́ Τελωνείο Πειραιά καθώς και από το Α ́ Τελωνείο Θεσσαλονίκης κατά περίπτωση. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ