Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Χειρόφρενο φαίνεται πως θα τραβήξουν στα τρακτέρ τους τον φετινό χειμώνα οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία δίνοντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.

Υποτονικό δείχνει να είναι το ενδιαφέρον των αγροτών στην Κεντρική Μακεδονία για κινητοποιήσεις, με τους περισσότερους να κρατούν στάση αναμονής προς την κυβέρνηση, περιμένοντας να τηρήσει δεσμεύσεις για σειρά αιτημάτων που έχουν καταθέσει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ώρα που στον θεσσαλικό κάμπο έχουν βγει σε περιορισμένο αριθμό τα πρώτα τρακτέρ, οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία δεν δείχνουν την ίδια ζέση για κινητοποιήσεις με εξαίρεση την Ημαθία.

Ως εκ τούτου, τα γνωστά σημεία όπου έδειναν ραντεβού οι αγρότες για τα μπλόκα μάλλον φέτος δεν θα γεμίσουν με τρακτέρ, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στα εγκαίνια της Agrotica, που πιθανότατα θα είναι ήσυχα σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Καθοριστικη βέβαια αναμένεται να είναι η σημερινή συνέντευξη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα ανακοινωθούν κινητοποιήσεις ενόψει της Agrotica, ωστόσο πολλοί είναι οι αγρότες που δεν συντάσσονται με την ηγεσία της Γραμματείας της Επιτροπής.

Το ροδάκινα βγάζουν τρακτέρ στην Κουλούρα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας αποτελούν το λόγο που θα ωθήσουν σε κινητοποιήσεις τους αγρότες του νομού.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας Τάσος Χαλκίδης, «οι συνάδελφοι στον νομό Ημαθίας περιμένουν ακόμα τα χρήματα των αποζημιώσεων, ενώ είναι απλήρωτοι και από εργοστάσια όπου έδωσαν την παραγωγή τους».

Η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Μάκη Βορίδη με τους αγρότες της Ημαθίας στις 24/1 αναμενόταν να δώσει απαντήσεις σε αρκετά ερωτηματικά, ωστόσο η αναβολή της λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, έδωσε παράταση στην αγωνία.

Οι αγρότες της Ημαθίας συνεχίζουν τις συνελεύσεις τους, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να δώσουν το παρών στα εγκαίνια της Agrotica, ενώ υπάρχει σχεδιασμός να βγουν και με τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας.

Πίστωση χρόνου τα «Πράσινα Φανάρια»

Στα χωριά θα παραμείνουν όπως όλα δείχνουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, που πλαισίωναν το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια».

«Η πλειοψηφία των αγροτών στη Χαλκιδική δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και δεν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις», λέει στη Voria.gr ο Δημήτρης Παπαδάκης, αγρότης από τα Σήμαντρα που πρωτοστατούσε τα προηγούμενα χρόνια στο μπλόκο των «Πράσινων Φαναριών».

Όπως επισημαίνει, υπάρχει ικανοποίηση για την επίλυση του ζητήματος με το ασφαλιστικό, ενώ αναμένεται να υπάρξει θετική έκβαση στα θέματα με το πετρέλαιο και το ρεύμα μέσα στον Φεβρουάριο.

Παράλληλα υπάρχει αναμονή μερίδας αγροτών για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες στη Χαλκιδική από τη θεομηνία του περασμένου καλοκαιριού.

Υποτονικό από πλευράς διάθεσης κινητοποιήσεων είναι και το κλίμα στους αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης, που όπως όλα δείχνουν δεν θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στα διόδια των Μαλγάρων.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι μειωμένο», αναφέρει στην Voria.gr ο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, Κώστας Ανεστίδης.

Ο Προμαχώνας

Το άλλοτε κυνηγητό της αστυνομίας με τους αγρότες ώστε να μείνει ανοιχτός ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα μάλλον φέτος δεν θα υπάρξει.

Το στίγμα της συναίνεσης έδωσε ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος στη γενική συνέλευση που έγινε πριν λίγες μέρες στις Σέρρες.

«Έχουμε φύγει από την ιδεοληψία της προηγούμενης Κυβέρνησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να παράγουμε τίποτα. Δυστυχώς τότε τα προβλήματα αυξήθηκαν και δε μειώθηκαν. Σήμερα, με το αρμόδιο Υπουργείο υπάρχει ένας διάλογος και πολλά θέματα είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά χρειάζεται πίεση έτσι ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Αναφορικά με την πιθανότητα κινητοποιήσεων ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε ότι «αυτό θα το αποφασίσουν οι αγρότες όλοι μαζί, ποιος θα είναι ο τρόπος των κινητοποιήσεων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ