Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 118.000 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΔΟΘ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΣΘ

Τα χρήματα διεκδίκησε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ υπό τον Στέλιο Παππά όμως η τότε προσπάθεια που έγινε, δεν καρποφόρησε.

Να λύσουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά θα επιδιώξουν ΕΔΟΘ και ΟΑΣΘ για ένα παλιό χρέος της τάξης των 118.000 ευρώ το οποίο οφείλει η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης προς τον συγκοινωνιακό φορέα. Πρόκειται για χρέος το οποίο δημιουργήθηκε κατά την περίοδο από τα μέσα του 2012 ως το τέλος του 2017 και αφορά το αντίτιμο εισιτηρίων τα οποία διέθετε η ΕΔΟΘ με έκπτωση 20% στα μέλη της. Ωστόσο, μέρος των εισπράξεων από αυτά τα εισιτήρια δεν αποδόθηκε στον ΟΑΣΘ με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η μαύρη τρύπα των 118.000 ευρώ.

Τα χρήματα διεκδίκησε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ υπό τον Στέλιο Παππά. Παρά, όμως, τις διαθέσεις να υπάρξει κάποια ρύθμιση για την επιστροφή τους, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε με αποτέλεσμα η τότε διοίκηση να καταθέσει αγωγή σε βάρος της ΕΔΟΘ η οποία πρόκειται να εκδικαστεί το επόμενο διάστημα.

Τα εξώδικα του ΟΑΣΘ

Η πρώτη φορά που ο ΟΑΣΘ ενόχλησε την ΕΔΟΘ για ανεξόφλητα χρέη ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου 2017 όταν κοινοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ έγγραφο από τον ΟΑΣΘ για οφειλή 120.000 ευρώ.

Λίγους μήνες μετά, στις 24 Ιανουαρίου 2018 κοινοποιήθηκε εκ νέου, μέσω δικαστικού κλητήρα, εξώδικο του ΟΑΣΘ προς όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ ζητώντας να του αποδοθεί το ποσό των 118.173,80 ευρώ. Έπειτα από αυτό η ΕΕ της ΕΔΟΘ προχώρησε στις 5 Μαΐου 2018 σε μηνυτήρια αναφορά, μετά την απόφαση και του γενικού συμβουλίου, σε βάρος όσων είχαν την ευθύνη για τη μη απόδοση των χρημάτων προς τον ΟΑΣΘ. Στην μηνυτήρια αναφορά περιγραφόταν όλη η διαδικασία παραλαβής-παράδοσης των εκπτωτικών κουπονιών και φυσικά αναφέρονταν και όλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονταν σε αυτή τη διαδικασία.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες ωστόσο, σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να επιδιωχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον ΟΑΣΘ, για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους των 118.000 ευρώ.

Διαφωνεί η Ε’ ΕΛΜΕ

Με αυτήν την απόφαση διαφώνησε η Ε’ ΕΛΜΕ η οποία είναι μέλος της ΕΔΟΘ. Σε ανακοίνωσή της στρέφεται κατά των παρατάξεων της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ οι οποίες είχαν την πλειοψηφία στην ΕΔΟΘ την περίοδο που δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα». Αναφέρει συγκεκριμένα η Ε’ ΕΛΜΕ ότι «τα χρήματα αν και αποδόθηκαν κανονικά από τα σωματεία, δεν δόθηκαν στη συνέχεια στον ΟΑΣΘ.

Στην πορεία έγινε φανερό ότι καμία ευθύνη δεν έχουν τα σωματεία και οι εκπρόσωποί τους. Ευθύνη έχουν τα φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονταν τα χρήματα αυτά και πολιτικά οι παρατάξεις τους Πρωτοπορία/ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που είχαν την πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ. Ενδιάμεσα, οι εκπρόσωποι των δυνάμεων αυτών προσπάθησαν με κάθε τρόπο είτε να συγκαλύψουν το σκάνδαλο, είτε να μετατοπιστεί στην ΕΔΟΘ η ευθύνη του». Το δ.σ. της Ε’ ΕΛΜΕ ζητά να συγκληθεί άμεσα το γενικό συμβούλιο της ΕΔΟΘ, να προχωρήσει η μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2018, να μην προχωρήσει ο διακανονισμός για μηνιαία αποπληρωμή του χρέους προς τον ΟΑΣΘ το οποίο «να το πληρώσουν όσοι το δημιούργησαν..».

Η περίπτωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Σε αντίθεση με την ΕΔΟΘ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει εξοφλήσει πλήρως το χρέος του προς τον ΟΑΣΘ, ήδη από τον Νοέμβριο του 2018. Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης «το χρέος, ύψους περίπου 150.000 ευρώ, δεν αφορούσε κάποια μαύρη τρύπα. Ήταν ένα άνοιγμα που υπήρχε διαχρονικά, ήταν κυλιόμενο, καθώς τα σωματεία του ΕΚΘ πλήρωναν με μια χρονοκαθυστέρηση τις εκπτωτικές κάρτες του ΟΑΣΘ που διένειμαν στα μέλη τους».

Ο κ. Τσαραμπουλίδης σημειώνει πως «μέχρι και το τελευταίο ευρώ, όλα ήταν καταγεγραμμένα στο διπλογραφικό σύστημα και ήταν αδύνατον να υπάρξει η παραμικρή κακοδιαχείριση». Προσθέτει, δε, ότι «όχι μόνο εξοφλήσαμε το χρέος, αλλά ο ΟΑΣΘ μας οφείλει και περίπου 3.500 ευρώ, από επιστροφές λόγω ημερών απεργίας των εργαζομένων στον Οργανισμό, οι οποίες όμως δεν μας δόθηκαν ακόμη».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ