Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
x

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


H συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης θα κρίνει εν πολλοίς εάν μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Η σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα στο περιθώριο και στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης του Εurogroup θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και η επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου.

Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο γιατί από τη μια δεν υπάρχει ενιαία θέση στους κόλπους των δανειστών, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση αρνείται να νομοθετήσει προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα για την περίπτωση που δεν πετύχει το στόχο του πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Ο χρόνος πιέζει

Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα για όλες τις πλευρές είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου. Θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, γιατί από το Μάρτιο και μέχρι το Σεπτέμβριο θα γίνουν εκλογές σε σημαντικές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, από το Μάρτιο και μετά ορισμένοι πολιτικοί θα έχουν αλλού το μυαλό τους και όχι στο ελληνικό ζήτημα.

Μια μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαγορευτική, γιατί η Ελλάδα έχει να εξυπηρετήσει δανειακές υποχρεώσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι και θα χρειαστεί χρήματα.

Πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιάράκη θα συναντηθούν αρχικά με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίο συνοδεύει ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ.

Στη συνέχεια θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΕΜΣ. Τέλος ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Όλες οι συναντήσεις, σύμφωνα με ελληνική πηγή, εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απογευματινής συνεδρίασης.

Ακόμη πριν από τη συνεδρίαση οι δανειστές θα επιχειρήσουν να καθορίσουν μια ενιαία θέση την οποία θα μεταφέρουν στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος είναι να υπάρξει μια προσέγγιση, ώστε τις επόμενες μέρες να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις στις 20 Φεβρουαρίου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ