Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
x

ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗ VORIA.GR: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΦΚ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο, προειδοποιούν με μεγάλη αύξηση του κόστους όταν σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει ΕΦΚ στο κρασί.

Καταστροφική για την ελληνική οινοποιία θα είναι η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, εάν τελικώς ψηφιστεί με το δεύτερο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων, το άρθρο 14 που προβλέπει την για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε οινοπαραγωγό χώρα.

"Οι ελληνικές οινοποιίες μόλις που κατάφεραν να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, παράγοντας οι περισσότερες με ζημίες. Τώρα η κυβέρνηση πάει να εισάγει ένα μέτρο το οποίο με μαθηματικό ακρίβεια θα οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε κλείσιμο αφού μετά βίας καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, πάει να επιβάλλει ΕΦΚ σε ένα γεωργικό προϊόν, αντίθετα στη Κοινοτική αντίληψη και πρακτική. Μήπως με την ίδια λογική θα βάλει και ΕΦΚ στο λάδι;"

Τα παραπάνω δήλωσε σε τόνο αγανάκτησης ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος ενημέρωσε ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου επιχειρούν να συναντήσουν τους οικονομικούς υπουργούς.

Όπως είπαν στη Voria.gr τόσο ο κ. Βογιατζής, όσο και ο κ. Στέλιος Κεχρής, πρόεδρος της ένωσης "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" αλλά και ο κ. Στέλιος Μπουτάρης, επικεφαλής του "Κτήμα Κυρ Γιάννη", η επιβολή του ΕΦΚ δεν θα είναι μία μικρή επιβάρυνση της τάξης του 0,30 ευρώ ανά φιάλη, όπως την παρουσίασαν εχθές οι οικονομικοί υπουργοί.

Στο άρθρο '14' προβλέπεται ότι στα οινοποιεία, στο χύμα κρασί και πριν το προϊόν, με τις διάφορες επιβαρύνσεις στο κόστος, φτάσει στο τελικό καταναλωτή, θα επιβληθεί ΕΦΚ 40 ευρώ στα 100 λίτρα ή 0,40/λίτρο.

"Αυτή η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη όταν το κόστος ανά λίτρο, του κρασιού, κυμαίνεται από 0,40 έως 1 ευρώ το λίτρο. Αυτό το βάρος δεν μπορούμε να το σηκώσουμε, γιατί δεν μπορούμε ούτε στην εσωτερική αγορά να το μεταφέρουμε λόγω της μεγάλης κρίσης, αλλά ούτε και να το περάσουμε στις εξαγωγές κρασιού. Τα περισσότερα οινοποιεία είναι ζημιογόνα, όσο δε αφορά το πως διαμορφώνονται τα κόστη αρκεί να πούμε ότι ο οινοποιός αγοράζει τα σταφύλια καλής ποιότητας, μεταξύ 0,45-0,50 ευρώ το κιλό, πρώτη ύλη η οποία δίνει πολύ μικρότερη απόδοση σε βάρος", πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής.

Για καταστροφικό μέτρο μίλησε και ο κ. Στέλιος Κεχρής λέγοντας ότι πρόκειται για επιβάρυνση που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν τα περισσότερα οινοποιεία. Μία επιβάρυνση που θα χτυπήσει την κατανάλωση κρασιού τόσο στο ράφι της κάβας και του σούπερ - μάρκετ, όσο και στην εστίαση, ενώ επιπλέον ανοίγει μια κερκόπορτα, καθώς αυτό που σήμερα είναι 0,40 ευρώ/λίτρο, αύριο η κυβέρνηση θα μπορεί να αυξήσει για να καλύψει κάποια άλλη "τρύπα" στα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Κεχρής προέβλεψε ότι άμεσα θα πληγούν οι περίπου 200.000 οικογένειες που ασχολούνται με το αμπέλι και 1.000 οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις. "Τα χρήματα που τελικώς θα χαθούν από την οικονομία θα είναι πολύ περισσότερα από τα 120 εκατομμύρια που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν".

Το νέο τοπίο που πάει να διαμορφωθεί, αν ψηφιστεί το άρθρο '14', σκιαγράφησε ο κ.Στέλιος Μπουτάρης ο οποίος είπε ότι θα προκύψει και μία ακόμη επιβάρυνση καθώς οι μικροί οινοποιοί- και είναι πολλοί αυτοί- θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν φορολογική αποθήκη.

"Σήμερα οι εννέα στους δέκα οινοποιούς δεν έχουν φορολογική αποθήκη. Η δημιουργία της έχει κόστος και απαιτεί από την επιχείρηση να διαθέτει οργανωμένο λογιστήριο, ενώ κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται σα λαθρεμπόριο και όχι σαν απλή φορολογική παράβαση. Αν δε ο οινοποιός δεν έχει τέτοια αποθήκη, θα πρέπει να προκαταβάλει όλο το φόρο με τη δήλωση παραγωγής, κάτι αδύνατο πρακτικά".

Στα παραπάνω πρόσθεσε ότι με την επιβολή ΕΦΚ, θα αυξηθεί η τιμή του κρασιού ακυρώνοντας έτσι το θετικό εξορθολισμό που επιτεύχθηκε στα χρόνια της κρίσης και ο οποίος βοήθησε τις πωλήσεις σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε όμως ότι θα υπάρξει και ένας ακόμη σημαντικός κίνδυνος. "Λόγω της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχων, φοβάμαι ότι θα δούμε να οργιάζουν οι παράνομες πωλήσεις χύμα κρασιού", εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν το 1/5 του κλάδου, με το 18% περίπου της παραγωγής. Δραστηριοποιούνται περί τις 30.000 - 35.000 αμπελουργοί και υπάρχουν τουλάχιστον 100 αμπελο-οινικές επιχειρήσεις.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ