Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020
x

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 2.969 ΚΙΛΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Το σύνολο των ως άνω οστράκων, κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Κατασχέθηκαν σήμερα το πρωί από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, 2.969 κιλά όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ συνελήφθησαν πέντε Έλληνες, ηλικίας 59, 54, 36, 33 και 31 ετών, για από κοινού κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένων ενεργειών, εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν, σε αγροτική οδό πλησίον περιοχής “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” στις εκβολές του ποταμού Έβρου, τέσσερα Ε.Ι.Χ. οχήματα, στα οποία επέβαιναν όλοι οι ανωτέρω δράστες.

Όλα τα οχήματα μεταφέρθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω δράστες μετέφεραν – διακινούσαν 55 σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους αχιβάδα (ruditapes decussatus), βάρους 861 κιλών και 83 σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους τελλίνα (donax truncullus), βάρους 2.108 κιλών.

Το συνολικό βάρος των ανωτέρω οστράκων ανέρχεται σε 2.969 κιλά, εκ των οποίων οι δεκαεννέα σάκοι  του είδους αχιβάδα, βάρους τριακοσίων 344 κιλών  είναι υπολειπομένων διαστάσεων (από 3,4εκ. έως 3,8εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ.) όπως επίσης και 28 σάκοι του είδους τελλίνα, βάρους 737 κιλών είναι υπολειπομένων διαστάσεων (από 2,1εκ. έως 2,8εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 3,0εκ.).Το σύνολο των ως άνω οστράκων, κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επιπλέον, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Τα οχήματα μεταφοράς δεν ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά των οστρακοειδών, λόγω μη τήρησης κανόνων ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής , ενώ η αλιεία οστράκων καθώς και οι ζώνες αλίευσης ζώντων διθύρων μαλακίων παραμένουν κλειστές στην εν λόγω περιοχή.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα ανωτέρω οχήματα καθώς και η εν λόγω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.


       
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ