Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020
x

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ:ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΛΑΚΗ-ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κ. Καστανίδης αποκάλυψε πως «ποτέ δεν συζητήθηκε στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ η πρόταση για εξαίρεση των Πολάκη και Τζανακόπουλου

«Ποτέ δεν ήρθε στο εσωτερικό του κόμματος να συζητηθεί η πρόταση εξαίρεσης. Ήταν μια πρωτοβουλία Κεγκέρογλου - Λιακούλη και όχι απόφαση του κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης συμπληρώνοντας ότι κρίνει την πρόταση εξαίρεσης των Τζανακόπουλου-Πολάκη ως αντικοινοβουλευτική ενέργεια.

Για την διαφοροποίησή του από την επίσημη στάση του κόμματός του, ο κ. Καστανίδης τόνισε: «Δεν είναι αντίθετη στο κόμμα μου. Η άποψή μου είναι αντίθετη στην θέση που πήραν δύο καλοί μου συνάδελφοι. Απόφαση του κόμματος δεν υπάρχει. Ο κ. Κεγκέρογλου πήρε ως δικαιούτο μια πρωτοβουλία μαζί με την κ. Λιακούλη, αλλά ποτέ δεν ήρθε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για συζήτηση».

Συγκεκριμένα ανέφερε τους λόγους που η μεθόδευση εξαίρεσης των Πολάκη - Τζανακόπουλο υπονομεύει βασικό κοινοβουλευτικό κανόνα, επισημαίνοντας πως «το να ζητάς πριν ξεκινήσει μια προανακριτική την εξαίρεση κάποιων ανθρώπων με βάση ότι προτίθεσαι να τους καλέσεις ως μάρτυρες […] η διαδικασία αυτή υπονομεύει τον βασικό κοινοβουλευτικό κανόνα. Όταν ζητάς την εξαίρεση πριν ξεκινήσουν, διαμορφώνεις το εξής στάτους: ότι σε επόμενη προανακριτική επιτροπή θα λέω ότι θα τους καλέσω ως μάρτυρες.

Υπάρχει τεράστια διαφορά με τους Τζανακόπουλο - Πολάκη από το Βατοπέδι το 2010, γιατί τότε οι κ.κ. Λαφαζάνης και Παπουτσής είχαν ήδη κληθεί και καταθέσει ως μάρτυρες ενώπιον δικαστικών και διοικητικών αρχών. Το πρόκειται να κληθούν είχε σχέση με τους συγκεκριμένους δύο που ήδη είχαν κληθεί. Κανένα δεδικασμένο δεν δημιουργείται. Θα συνέβαινε το ίδιο αν οι κ.κ. Τζανακόπουλος - Πολάκης είχαν κληθεί και καταθέσει ενώπιον διοικητικών αρχών. Θα έπρεπε ή να ζητήσει νέα γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ή να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Ο βασικός κοινοβουλευτικός κανόνας λέει ότι η σύνθεση μιας Επιτροπής καθορίζεται από την προτείνουσα Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλιώς κάθε πλειοψηφία θα μπορεί να ορίζει όποιον θέλει»

Χαρίτσης: «Σκανδαλώδης παρανομία»

«Μετά και τις ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Καστανίδη, είναι σαφές ότι η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή δεν αποτελεί μονάχα πολιτική μεθόδευση της ΝΔ και της συνιστώσας του κ. Σαμαρά στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και σκανδαλώδη παρανομία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καστανίδη.

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα με την τήρηση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ