Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ (ΦΩΤΟ+VID)

Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα δημιουργηθεί στον ανενεργό, αλλά ιστορικό Βιολογικό του Φοίνικα, στην Καλαμαριά.

του Νίκου Αβουκάτου

Τις εργασίες καθαρισμού που έχουν αρχίσει από την ΕΥΑΘ Παγίων στον επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένο και ανενεργό Βιολογικό του Φοίνικα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επιθεώρησε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Οι εργασίες εκτελούνται σε ένα αγροτεμάχιο έκτασης 11 στρεμμάτων, πλησίων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και του υπό κατασκευή τερματικού σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά. 

Ο συγκεκριμένος βιολογικός αποτελεί το πρώτο σύστημα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Θεσσαλονίκης, αλλά το πρώτο που κατασκευάστηκε στη Βόρεια Ελλάδα, τη δεκαετία του '60.

Ο κ. Καράογλου επίσημανε ότι στο σημείο θα δημιουργηθεί πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και, εντός του, θα κατασκευαστεί συνεδριακό κέντρο με θέμα την ιστορία της αποχέτευσης της πόλης. «Βρισκόμαστε σε έναν όμορφο χώρο, ο οποίος, όμως, τα τελευταία χρόνια πήρε τη μορφή άγριας ζούγκλας. Η ΕΥΑΘ Παγίων, που είναι μία από τις εταιρείες που εποπτεύει το ΥΜΑΘ, έχει στην κατοχή της μία σειρά από οικόπεδα διάσπαρτα στην πόλη, τα οποία, δυστυχώς, είναι αναξιοποίητα. Πλέον, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για την αξιοποίηση αυτού του οικοπέδου», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Σήμερα, από εδώ, συμβολικά από ένα μεγάλο οικόπεδο, ξεκινά ο καθαρισμός του χώρου. Τα σχέδια της ΕΥΑΘ Παγίων είναι πολύ μεγάλα για την αξιοποίησή του. Μην ξεχνάμε ότι είναι δίπλα στον τερματικό σταθμό του Μετρό, άρα λοιπόν θα μπορούσε να υπάρχει ένας πολύ ωραίος χώρος πάρκινγκ. Εκτός αυτού, με τη διαμόρφωση που θα γίνει, προσφέρεται για ένα πάρκο περιβαλλοντικής αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών, και, βεβαίως, για την ανάδειξη της ιστορίας της αποχέτευσης στην πόλη».

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων Σάκης Τζακόπουλος ανέφερε ότι «είμαστε στη δεύτερη ημέρα του καθαρισμού του βιολογικού». Σε έναν χρόνο, συμπλήρωσε, «πρόκειται να υλοποιηθεί το σχέδιό μας για την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής του νερού και της αποχέτευσης της πόλης. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει τον ευπρεπισμό των 300 οικοπέδων που ανήκουν στην εταιρεία». Ο κ. Τζακόπουλος προσέφερε στον κ. Καράογλου και ένα λεύκωμα με την ιστορία της αποχέτευσης.

Κατόπιν, ο υφυπουργός επιθεώρησε τις εργασίες καθαρισμού του χώρου και ενημερώθηκε για την ιστορία των κτηρίων.

Η συγκεκριμένη έκταση θα αποτελέσει περιβαλλοντικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης Οι εργασίες καθαρισμού του αγροτεμαχιού από την υψηλή βλάστηση και τα μπάζα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης. Η μονάδα είχε πλέον μετατραπεί σε χωματερή, μένοντας να ρημάζει από τις φθορές που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου.

Στο μεταξύ, προχωρά η σύνταξη των μελετών για την αποχέτευση των ακαθάρτων στον οικισμό Ν. Αγχιάλου του δήμου Χαλκηδόνος, ένα χρονίζον πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2021 και το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΥΑΘ Παγίων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ολοκλήρωση του δικτύου Τριλόφου-Καρδίας.

Λίγα λόγια για τον βιολογικό του Φοίνικα

Το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής κι επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, όταν χτίστηκαν οι εργατικές κατοικίες στον Φοίνικα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ολοένα κι αυξανόμενου πληθυσμού των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και του συνόλου των δημοτών της Θεσσαλονίκης.

Από το 1996, όταν και σταμάτησε η λειτουργία της μονάδας, που αποτελούσε για την εποχή μία πρώιμη ιδέα αειφόρου ανάπτυξης, η εικόνα που παρουσιάζει είναι αυτή της πλήρους εγκατάλειψης. Η μονάδα έχει πλέον μετατραπεί σε χωματερή που έχει καλυφθεί από την υψηλή βλάστηση, μένοντας να ρημάζει από τις φθορές που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου.Η εγκατάσταση στον Φοίνικα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60, από την εταιρεία «Γκατένιο». Η τυπική αρχή λειτουργίας της είναι αυτή της στερεής διαβρεχόμενης βιολογικής κλίνης. Η μονάδα διαθέτει δύο ημιυπέργειες δεξαμενές. Στην πρώτη που ήταν γεμάτη με πέτρες, έπεφταν τα λύματα από το φρεάτιο εισόδου με άντληση και γινόταν ο ψεκασμός με περιστρεφόμενους σωλήνες.

Στη δεύτερη δεξαμενή πραγματοποιούνταν οι λειτουργίες προκαθίζησης, μετακαθίζησης και χώνευσης βιολογικής λάσπης και στη συνέχεια οδηγούνταν στην κλίνη στεγνώματος.

Τα υγρά καθαρισμένα λύματα, μετά τη χλωρίωση με υποχλωριώδες νάτριο, απολυμαίνονταν και οδηγούνταν στην παρακείμενη περιφερειακή τάφρο κι από εκεί στη θάλασσα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ