Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
x

ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΡΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) το πώς θα απελευθερωθεί η αγορά είναι μια δύσκολη εξίσωση σε εναρμόνιση με τους ειδικούς.

Να υπάρχει εγρήγορση όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας παρά το ότι είναι σε ύφεση σε πολλές περιοχές καλεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως είπε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «υπάρχει ένα τετράπτυχο το οποίο σε κάθε περίπτωση τηρούμε απαρέγκλιτα. Συνοψίζεται στην πλήρη εγρήγορση, στον μηδενικό εφησυχασμό, στην τήρηση των μέτρων και στο γεγονός ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί. Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε διότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη ανεξαρτήτως εάν σε κάποιες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη ή η Βόρεια Ελλάδα η πανδημία δεν βρίσκεται σε έξαρση.  Όμως, το πώς θα απελευθερωθεί η αγορά αφορά μια δύσκολη εξίσωση για την επίλυση της οποίας είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι καθήκον μας να συγκεράσουμε τη διαρκή αυτή ανάγκη, αφενός το πώς θα προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και αφετέρου να αποκλιμακώνονται οι περιορισμοί ώστε ν΄αναπνεύσει η οικονομία. Ακούμε την αγωνία του εμπορικού κόσμου, των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είτε στο λιανεμπόριο είτε στην εστίαση. Η προσπάθεια είναι διαρκής και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην επίλυση αυτού του πολύ δύσκολου προβλήματος. Στόχος είναι  να δίνουμε τόσο οξυγόνο στην αγορά, χωρίς να διακινδυνεύσουμε το βασικό πρώτιστο αγαθό της δημόσιας υγείας».

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκια, ο κ. Καλαφάτης είπε πως «η πρώτη συνάντηση μετά από πέντε χρόνια θα έχει προφανώς διερευνητικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το θέμα το οποίο μπορεί να απασχολεί τις διερευνητικές επαφές και αυτό αφορά στην οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ. Το μπαλάκι είναι στα χέρια της Τουρκίας. Θα πρέπει να δείξει ότι αυτή η μεταστροφή η οποία φαίνεται τις τελευταίες μέρες - εβδομάδες δεν έχει προσχηματικό χαρακτήρα και ότι η στάση της θα διαπνέεται από συνέπεια. Αυτό μένει να αποδειχθεί. Εμείς έχουμε σταθερή θέση και αυτή θα ακολουθήσουμε».

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, ο υφυπουργός είπε πως  «πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση.  Και οι Πρυτάνεις είχαν διαφορετική τοποθέτηση πριν από λίγους μήνες. Βασικός στόχος είναι να δώσουμε στη νεολαία μας, ποιοτική Εκπαίδευση. Αυτό αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλουμε  να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές και αναβαθμισμένο ποιοτικά ακαδημαϊκό περιβάλλον ώστε να μπορούν να σπουδάζουν οι φοιτητές μας και παράλληλα να νιώθουν ελεύθεροι. Η ασφάλεια είναι βασική προϋπόθεση ελευθερίας. Θεωρώ, ότι όλες οι αντιδράσεις θα εξομαλυνθούν, και σε κάθε περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί».

Τέλος, αναφερόμενος στις δημόσιες συναθροίσεις, ο κ. Καλαφάτης είπε πως «δεν βλέπω γιατί να γίνεται κάτι διαφορετικό στη χώρα μας απ΄ότι σε πάρα πολλές σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Κανένας δεν εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συναθροίζεσθαι. Πρέπει όμως  να μπουν κανόνες που έχουν σχέση π.χ. με τον αριθμό των συναθροιζομένων και με το πόσο παρακωλύονται άλλα δικαιώματα των πολιτών όπως της ελεύθερης μετακίνησης. Δεν μπορούν π.χ. πενήντα ή εκατό  άνθρωποι που θέλουν δικαιωματικά να  διαμαρτυρηθούν για ένα ζήτημα να κόβουν τη μετακίνηση και την κυκλοφορία πεντακοσίων χιλιάδων ανθρώπων απαγορεύοντάς τους να ασκούν το επίσης συνταγματικό τους δικαίωμα να μετακινούνται προς την εργασία τους ως ελεύθεροι πολίτες».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ