Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020
x

ΙΤΑΛΙΑ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 6% ΤΟΥ ΑΕΠ ΦΕΤΟΣ

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ρεαλιστική την πρόβλεψη της ένωσης βιομηχάνων Confindustria - Δεν αναμένεται να δώσει εκτιμήσει η κυβέρνηση.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι χαρακτήρισε σήμερα ρεαλιστική την πρόβλεψη του βασικού επιχειρηματικού λόμπι της χώρας για μείωση κατά 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Χθες, η ένωση βιομηχάνων Confindustria ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός θα προκαλέσει σοβαρή ύφεση το 2020.

«Δυστυχώς, οι προβλέψεις είναι ρεαλιστικές...παράλληλα μπορούμε να πούμε ότι (η ιταλική οικονομία) μπορεί να στοχεύει σε μια ισχυρή ανάκαμψη», δήλωσε ο Γκουαλτιέρι σε συνέντευξη στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να δώσει τις δικές της εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ήδη εύθραυστη οικονομία πριν από τα τέλη Απριλίου.

Το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% πέρυσι και η κυβέρνηση ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% φέτος, πριν από την εμφάνιση της μολυσματικής ασθένειας στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Στα τέλη Μαρτίου, δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί περίπου κατά 3% φέτος.

Ο Γκουαλτιέρι δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, που αναμένεται να εγκριθεί αυτό τον μήνα, θα είναι «σημαντικά μεγαλύτερο» από τα μέτρα ύψους 25 δισεκ. ευρώ που πέρασαν τον Μάρτιο και ότι θα είναι επαρκές για να στηρίξει τις εταιρίες και τα νοικοκυριά για όλη την περίοδο της πανδημίας.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αντιμετώπιση της κρίσης, βάσει των σημερινών συνθηκών δεν αποτελεί επιλογή και ότι, επιπρόσθετα της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρώπη χρειάζεται να συντονίσει και μια κοινή δημοσιονομική πολιτική.

«Χρειάζονται νέες λύσεις για να υπάρξει μια ισoτιμία συνθηκών και να καθοριστεί μια επαρκής κοινή και υπεύθυνη απάντηση», δήλωσε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ