Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
x

ΓΙΑΤΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ «ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Όταν υπάρχουν συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών παικτών, εννοείται ότι θα ληφθούν υπόψη από την πολιτική ηγεσία της χώρας τους.

Η ιστορία έχει περίπου ως εξής: Η ιταλική Fiat έρχεται πρώτη σε πωλήσεις στη γειτονική Τουρκία, μεταξύ όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών. Τι εστί Fiat στην Ιταλία, είναι λίγο ως πολύ γνωστό. «Κράτος». Την ίδια ώρα, η επίσης ιταλική εταιρία πετρελαιοειδών ΕΝΙ, διατηρεί εξαιρετικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις με ρωσικές του κλάδου. Γιατί τα αναφέρουμε όλα τα παραπάνω; Στο σύγχρονο κόσμο, που οι οικονομικές σχέσεις αποτελούν ένα από τα βασικά κριτήρια για τη διαμόρφωση των πολιτικών και διπλωματικών ισορροπιών, όταν υπάρχουν υμφέροντα δυο τόσο μεγάλων παικτών, εννοείται ότι θα ληφθούν υπόψη από την πολιτική ηγεσία της χώρας τους. Αυτά για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο η Ρώμη δεν μπορεί να βγει καθαρά ενάντια στην Άγκυρα και στη Μόσχα για τις εξελίξεις στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Στην Αθήνα, πάλι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διακρίνουν υπόγειες διαδρομές ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία και «διπλό παιχνίδι» της πρώτης σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Ως γνωστόν, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να διαψεύσει επισήμως όλα τα παραπάνω, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει. Ισως ρόλο να παίζει και το γεγονός ότι η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις περίεργες δηλώσεις Ερντογάν. Όμως, η έλλειψη ψυχραιμίας είναι ευδιάκριτη στην ελληνική πλευρά κι εκεί ακριβώς έρχεται να «επενδύσει» ο Τούρκος πρόεδρος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα ιταλικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα του είναι μεγάλα, γνωρίζει ότι μπορεί να πει «και κάτι παραπάνω». Απλώς, θα του συγχωρεθεί.

Η Λευκωσία, πάλι, που ξέρει να παίζει το παιχνίδι πιο συστηματικά από την Αθήνα, κάλεσε ξεκάθαρα τη Ρώμη να δηλώσει αν έχει – και τι είδους – ενεργειακή συνεργασία με την Αγκυρα. Εκανε δηλαδή το προφανές, που η Αθήνα απέφυγε, ίσως επειδή δεν έχει το θάρρος. Κι έτσι προέκυψε η ξεκάθαρη απάντηση του ιταλικού ΥΠΕΞ. Κι έτσι ξεκαθαρίστηκε το τοπίο. Το συμπέρασμα; Μπορεί να εννοούνται ή να υποννοούνται πράγματα στη διεθνή διπλωματία, αλλά καμιά φορά δεν είναι κακό κάποια από αυτά να λέγονται και με το όνομα τους. Στην Κύπρο δείχνουν να το έχουν καταλάβει. Στην Ελλάδα;
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ