Πέμπτη 2 Απριλίου 2020
x

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ: ΣΤΟΥΣ 233 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 7,8 ΒΑΘΜΩΝ

«Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 233» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα το απόγευμα της Κυριακής.

Στους 233 εκτινάχθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει εδώ και δεκαετίες τον Ισημερινό. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα χαλάσματα, ενώ δέκα χιλιάδες στρατιώτες και 3.500 άνδρες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στις ζώνες που δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από τη δόνηση των 7,8 βαθμών.

Περισσότεροι από 1.000 είναι οι τραυματίες.

«Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 233» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα το απόγευμα της Κυριακής. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 77 νεκρούς.

Στο Πορτοβιέχο, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη δόνηση των 7,8 βαθμών, τα ισοπεδωμένα σπίτια, η κατεστραμμένη αγορά και τα συντρίμμια παντού στους δρόμους μαρτυρούν τη βιαιότητα του σεισμού, του χειρότερου που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1979.

Στη χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια τραγωδία» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Κορέα, ο οποίος επισκέπτεται το Βατικανό και αναμένεται να επιστρέψει απόψε στο Κίτο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε εξάλλου ότι ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στον Ισημερινό.

Περισσότεροι από 14.000 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας, 241 γιατροί και νοσηλευτές και δύο κινητές νοσοκομειακές μονάδες έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν τα θύματα. Ενισχύσεις αναμένονται επίσης να φτάσουν από την Κολομβία και το Μεξικό.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ