Τετάρτη 21 Απριλίου 2021
x

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Επισημαίνεται ότι «το 2018 υπήρξαν βρoχοπτώσεις που προκάλεσαν φθορές των τειχών του Ιερού Βράχου, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ.

Τουλάχιστον από το 2013 παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, σε απάντηση του για τις εικόνες στάσιμων νερών στον Ιερό Βράχο μετά από καταιγίδα στην Αττική.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα. Μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβρι 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους».

Μάλιστα επισημαίνεται ότι «το 2018 υπήρξαν βρoχοπτώσεις  που προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ’ αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα».

Το υπουργείο καταλήγει ότι τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ