Τρίτη 24 Μαΐου 2022
x

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Συστάσεις από το υπ. Εργασίας, για την προστασία των αστέγων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας - Κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτήρια

Συστάσεις δίνει στους δήμους το υπουργείο Εργασίας, για την προστασία των αστέγων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει αποστείλει έγγραφο προς όλους τους δήμους της επικράτειας προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτήρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες αυτές.

Στους χώρους αυτούς, πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων προστασίας και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας κατά την είσοδο και παραμονή στο χώρο.

2. Διάθεση μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

3. Τοποθέτηση υγρού σαπουνιού και χαρτομάντηλων σε κάθε νιπτήρα και ποδοκίνητων κλειστών κάδων απορριμμάτων.

4. Τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

5. Τακτικός εξαερισμός του χώρου και απολύμανση επιφανειών

6. Θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

7. Προφορική ενημέρωση και έγγραφη ανάρτηση σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας του χώρου.

Επίσης, συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα διεξαγωγής rapid test πριν την είσοδο και κατά την διάρκεια παραμονής των φιλοξενούμενων στους οριζόμενους χώρους.

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι δήμοι καλούνται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για την δημοσιοποίηση της δράσης (αναρτήσεις ανακοινώσεων σε Υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε δημόσιους χώρους, έγγραφη ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών τους), ώστε να ενημερωθούν οι άστεγοι πολίτες που διαβιούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους.

Επιπρόσθετα, σημειώνει το υπουργείο, η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με την Κοινωνία των Πολιτών που πραγματοποιεί δράσεις στο πεδίο (street work) με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των δράσεων, καθώς και την στήριξη των αστέγων.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας με πάνω από 80 μηχανήματα, 2.5 χιλιάδες τόνους αλάτι και 250 άτομα προσωπικό για την προστασία και διευκόλυνση των πολιτών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ