Τετάρτη 21 Απριλίου 2021
x

ΥΠΟΠΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΑΚ - ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ 13 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Δείτε αναλυτικά τα δεκατρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας στα οποία εστάλησαν ύποπτοι φάκελοι με σκόνη με παραλήπτες τους πρυτάνεις.

Ύποπτο δέμα με σκόνη εστάλη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το οποίο είναι το 13ο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας που γίνεται δέκτης ενός τέτοιου δέματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσαν έγκυρες πηγές της ΕΛΑΣ στη Voria.gr, το ύποπτο δέμα εστάλη σήμερα, με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική να επιχειρούν άμεσα.

Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί είναι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όλοι οι φάκελοι φέρονται ότι εστάλησαν από την Ινδία και είχαν ως παραλήπτες τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Τι περιείχε ο φάκελος

Σημειώνεται ότι ο πρώτος φάκελος που εντοπίστηκε (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), μεταφέρθηκε ήδη με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ