Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ - ΑΠΕΙΧΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Επί της αρχής ψήφισαν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις 288 με 187 «ναι» και 101 «όχι», ενώ απουσίαζαν Παπανδρέου και Καστανίδης.

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις.

Επί της αρχής ψήφισαν 288 με 187 «ναι» και 101 «όχι».

Σημειώνεται πως στο «αντάρτικο» βγήκε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τον Χάρη Καστανίδη εξαπολύοντας μύδρους κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, ζητώνας την απόσυρσή του.

Δείτε - Εκτός γραμμής ΚΙΝΑΛ ο Παπανδρέου-Ζητά απόσυρση του ν/σ για τις πορείες

Μάλιστα, και οι δύο απείχαν από την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός κόντρα στην επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ που υπερψηφίζουν επί της αρχής μετά και την αποδοχή προτάσεων του από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που παραμένει αντιδημοκρατικό.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν έγινε σοβαρή διαβούλευση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπουν κανόνες, αλλά όχι περιορισμοί, λέγοντας πως «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για τις διαδηλώσεις, θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να προστατεύει το διαδηλωτή που διαδηλώνει ειρηνικά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις καθώς «δίνονται υπερεξουσίες στην εκάστοτε εξουσία να απαγορεύει διαδηλώσεις». Αναφερόμενος, τέλος, στην αστική ευθύνη του διοργανωτή χαρακτήρισε τη διάταξη «απαράδεκτη», καθώς -όπως είπε- ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης.

«Τιμωρείτε όσους διαδηλώνουν ειρηνικά. Τους κάνετε ομήρους του κάθε προβοκάτορα. Δίνετε ένα ακόμα κίνητρο στους μπαχαλάκηδες», είπε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε πως «με τον φόβο της προβοκάτσιας ποινικοποιείτε και αποτρέπετε έναν ειρηνικό διοργανωτή να οργανώσει μια διαδήλωση».

Έκτακτη σύσκεψη στο ΚΙΝΑΛ μετά την αποχή Παπανδρέου - Καστανίδη

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συγκαλεί αύριο, Παρασκευή, στις 14:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο συζήτησης την επιλογή αποχής του πρώην πρωθυπουργού Γιώρου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη από τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος και υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως είχε αποφασισθεί τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή και του κ. Καστανίδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί τους.

Υπενθυμίζεται ότι σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκος Βούτση και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή τα επεισόδια διαδηλωτών και Αστυνομίας στο Σύνταγμα (δείτε ΕΔΩ).

Επεισόδια εκτός από το Σύνταγμα σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ