Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
x

ΗΠΑ: H ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ NSA

Δεν ανανεώθηκε η ισχύς του νόμου που έφερε τη διεθνή κατακραυγή, μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις από το μεγάλο αδελφό.

Τμήματα του λεγόμενου Patriot Act που επέτρεπαν αθρόα συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από τις υπηρεσίες πληροφοριών, καταργήθηκαν, καθώς η αμερικανική Γερουσία δεν κατέληξε σε ψήφιση νέου νόμου που θα ανανέωνε την ισχύ τους. 
 
Ο νέος νόμος, που θα περιόριζε σχετικά τις δυνατότητες των υπηρεσιών, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί αλλά θεωρείται πως έχει σημαντικές πιθανότητες να περάσει εντός της εβδομάδες.
 
To μέχρι πρότινος ισχύον νομικό πλαίσιο είχε ισχύ μέχρι το Μάιο του 2015, και έπρεπε είτε να ανανεωθεί είτε να αντικατασταθεί μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 1ης Ιουνίου.
 
Σε μία σκληρή αντιπαράθεση το βράδυ της Κυριακής, η Γερουσία έδειξε πως κινείται να ψηφίσει υπέρ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει την αθρόα συλλογή στοιχείων από υπηρεσίες όπως η NSA -ζήτημα που, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, έχει προκαλέσει τεράστια συζήτηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην υπόλοιπη υφήλιο.
 
Αν και η Γερουσία δεν πρόλαβε να ψηφίσει το νέο πλαίσιο εγκαίρως, οι εξελίξεις ήταν μία έμμεση «μισή νίκη» για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που είχε πιέσει υπέρ του νέου, συμβιβαστικού νόμου, ο οποίος περιορίζει το περιθώριο δράσης στις υπηρεσίες παρακολουθήσεων.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ