Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020
x

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του SARS-COV-2 διοργανώνεται το πρωί του Σαββάτου επιστημονική - διαδικτυακή ημερίδα από τον Ι.Σ.Θ.

Επιστημονική - διαδικτυακή ημερίδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του SARS-COV-2 διοργανώνει το πρωί του Σαββάτου στις 10:30 ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων δράσεων #εμβολιάζω το οποίο φέτος μετονομάστηκε λόγω των συνθηκών σε #εμβολιαΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑ.
 
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «οι εξάρσεις και οι υφέσεις της πανδημίας στην Ελλάδα, εν αναμονή του εμβολίου που θα προστατεύσει την ανθρωπότητα όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες νόσους, επιβάλλει στον ιατρικό κόσμο να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση ώστε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο να ζήσουμε καταστάσεις γειτονικών χωρών με πολύ καλύτερο εθνικό σύστημα υγείας».
 
Σκοπός της διαδικτυακής εκδήλωσης είναι -όπως λέει ο κ. Νίτσας- «να επισφραγίσουμε με επιστημονικό τρόπο και από τα χείλη ειδικών συναδέλφων, αυτό που οι υπόλοιποι γιατροί γνωρίζουμε από τα φοιτητικά μας χρόνια, δηλαδή ότι η χρήση της μάσκας είναι ακίνδυνη για τα παιδιά και τους ενήλικες κι εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα σταγονίδια του αέρα, όπως ο κορωνοϊός».
 
Σε ανακοίνωση του ο ΙΣΘ επισημαίνει ότι «οφείλουμε για την ασφάλεια όλων, να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα  προστασίας, όπως αυτά ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μην απειλούνται κι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, ατομικής υγιεινής και η απαραίτητη και αναγκαία χρήση μάσκας, είναι τα βασικά όπλα που διαθέτουμε προς το παρόν σε αυτή τη μάχη με τον αόρατο εχθρό -προς το παρόν- της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων μεταξύ μας, είναι... μονόδρομος». 

«Από τις αρχές Αυγούστου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, «όταν στην πόλη οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σήμαναν συναγερμό, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας είχαν κρούσει με τη σειρά τους τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χρήση της μάσκας είναι το μοναδικό «εμβόλιο» που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία, γεγονός που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα του».
 
Η διαδικτυακή ενημερωτική επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του ΙΣΘ, Πλ. Αριστοτέλους 4. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής και κοσμήτορας της σχολής επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Θα μιλήσουν οι Ιωάννης Ν. Τσανάκας, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας και Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Ηρακλής Τιτόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και Επεμβατικός Πνευμονολόγος καθώς και ο Βασίλης Ζασπάλης, Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας των υλικών.  
 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης #εμβολιαΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑ, ένας μικρός αριθμός μελών του ΙΣΘ με τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας θα κάνουν γρήγορο βάδην από τα γραφεία του συλλόγου μέχρι τις "Ομπρέλες" της Νέας Παραλίας. Κατά τον τερματισμό, πνευμονολόγοι με οξύμετρα θα μετρήσουν στους συμμετέχοντες τα επίπεδα κορεσμού του αίματος σε οξυγόνο, ύστερα από έντονη δραστηριότητα με χρήση μάσκας.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live από την ιστοσελίδα του ΙΣΘ www.isth.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ