Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020
x

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις ,για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προέβη σε καμία πράξη διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, χωρίς οποιανδήποτε επιφύλαξη, διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος στη ζωή, για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προέβη σε καμία πράξη διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.


«Το νέο χαρακτηριστικό αυτής της απόφασης», δήλωσε ο δικηγόρος στην προσφυγή κατά της Τουρκίας ,Κύπρος Χρυσοστομίδης , «είναι ότι το Δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις για ηθική ζημία για κάθε ένα εκ των αγνοουμένων, μόνο 12.000 ευρώ για κάθε αίτηση, όμως τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί στην πρωτόδικη απόφασή του, το Δικαστήριο είχε πει ότι είναι αρκετό το γεγονός ότι διαπιστώνεται παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης και ως εκ τούτου δεν προχωρούμε σε επιδίκαση αποζημιώσεων.»


Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συνεδρίαση της το Δεκέμβριο θα πρέπει, να καλέσει την Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις για τους αγνοούμενους της Κύπρου του 1974, υποστήριξαν οι δικηγόροι Αχιλλέας Δημητριάδης και Κ. Χρυσοστομίδης.

Η τελική απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , στην υπόθεση των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων «Βαρνάβα και λοιποί εναντίον της Τουρκίας» αποτελεί «δεδικασμένο» για την Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο δικηγόρος Κ . Χρυσοστομίδης είπε ότι «οι εννέα ατομικές προσφυγές αγνοουμένων και των οικογενειών τους ενώπιον του ΕΔΑΔ χρονολογούνται από το 1990» και σημείωσε ότι «20 χρόνια μετά, είμαστε ευτυχείς γιατί έχουμε σήμερα μιαν τελική και τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου στην ολομέλειά του, πράγμα το οποίο δικαιώνει τις προσδοκίες και των αιτητών αλλά και γενικά του κυπριακού λαού για τα εγκλήματα τα οποία έλαβαν χώρα το 1974 σε βάρος των αγνοουμένων μας».

Οι δικηγόροι της υπόθεσης ανέφεραν επίσης ότι «σημαντικό είναι ότι απορρίφθηκαν όλες οι προκαταρκτικές ενστάσεις της Τουρκίας, ιδίως εκείνη που αφορούσε τους χρονικούς περιορισμούς, γιατί υπήρξε ισχυρισμός εκ μέρους της Τουρκίας ότι τα γεγονότα που έγιναν το 1974,  δεν καλύπτονται από τη δική της αναγνώριση του ατομικού δικαιώματος προσφυγής στο ΕΔΑΔ που έλαβε χώρα το 1987».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ