Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
x

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Σε μία λιτή εκδήλωση λόγω της πανδημίας στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, το «Ποτέ Ξανά» ήχησε ακόμη πιο δυνατά από τα χείλη των θεσμικών παραγόντων.

Στεφάνια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη ως ελάχιστο φόρο τιμής κατέθεσαν σήμερα θεσμικοί παράγοντες της πόλης, τιμώντας την ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, όπως έχει καθιερωθεί η 27η Ιανουρίου.

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η χώρα αλλά και όλα τα κράτη παγκοσμίως από την πανδημία του κορωνοϊού, στην τελετή δεν παρέστη φέτος κοινό ή αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γ΄ Σώματος Στρατού. Το μήνυμα ωστόσο «Ποτέ Ξανά» ήχησε ακόμη πιο δυνατό από τα χείλη των παρευρισκομένων.Στη λιτή εκδήλωση, στεφάνια κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Σοφολογιότατος Ραββίνος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Ααρών Ισραέλ.

Όταν ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Άουσβιτς «συνάντησε σκιές ανθρώπων, πτώματα, στάχτες» κι «εκεί συνειδητοποίησαν όλοι το μέγεθος του εγκλήματος που έγινε από τους Ναζί ενάντια στους Εβραίους» είπε ο κ. Σαλτιέλ, ο οποίος στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη έχασε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 97% των Εβραίων πολιτών της. Και συμπλήρωσε: «Οι νέοι πρέπει να μάθουν. Να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να αντιδράσουμε σε παρόμοια γεγονότα. Το “ Ποτέ Ξανά” δεν πρέπει να είναι μόνο δύο λόγια».

«Προκαλούν δέος και συγκλονισμό τα γεγονότα που φέρνουμε σήμερα στη μνήμη μας» είπε από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «έχουν ήδη καταγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της ιστορίας των απανταχού Εβραίων, αλλά και της δικής μας ιστορίας. Είναι η ιστορία των Εβραίων αδελφών μας. Η ιστορία που θυμίζει τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός, ολοκληρωτισμός. Και ενώνει τη φωνή σε μία και μόνο φράση: Ποτέ Ξανά».

Ο κ. Τζιτζικώστας, ανέφερε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά σήμερα τα θύματα τη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και ταυτόχρονα εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς όλους: “ Ποτέ Ξανά”».

«Το 'Ποτέ Ξανά' είναι κάτι παραπάνω από μια δήλωση. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια θέση και από μια στάση ζωής. Είναι μια ιερή δέσμευση όλων μας απέναντι σε αυτήν τη θηριωδία: να μη συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία, να μη συμβεί ποτέ στον τόπο μας. Θα είναι μια διαρκής κατάθεση ζωής από όλους μας» δήλωσε μετά το πέρας της εδκήλωσης ο κ. Ζέρβας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ