Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
x

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΖΕΡΒΑΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ «ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ» ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Authenticities» ανακοίνωσαν σήμερα Γεωργιάδης - Ζέρβας από το δημαρχείο.

Η πρώτη πόλη που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Authenticities», δηλαδή στο δίκτυο αυθεντικών πόλεων, γίνεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, όπως ανακοινώθηκε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Το πρόγραμμα «Authenticities» έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του παραεμπορίου, την καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και τη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και πραγματοποιείται πρώτα στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Είναι σημαντικό το ότι η κεντρική πόλη της Μακεδονίας, η κεντρική πόλη των Βαλκανίων, μια πόλη με ένα τόσο μεγάλο λιμάνι, μία πόλη στην οποία διακινούνται τόσο πολλά προϊόντα, είναι η πόλη όπου οργανωμένα ο δήμος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ξεκινούν μια εκστρατεία ορθούς πληροφορήσεως του καταναλωτικού κοινού υπογραμμίζοντας το γιατί η αγορά απομιμητικών προϊόντων βλάπτει καίρια αυτόν που τα αγοράζει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως όλη η ζημιά αυτής της αλυσίδας του παρεμπορίου καταλήγει στον αγοραστή.

Ο υπουργός συνεχάρη τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία αυτή και τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης πως καλεί κι άλλους δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο μίλησε για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης με στόχο πάταξη του λαθρεμπορίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί κατά 1.600% ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφερόμενος στην έναρξη του προγράμματος είπε: «το αυθεντικό είναι αιώνιο. Αυτό είναι το σλόγκαν αυτής της προσπάθειας και δεν θα μπορούσε μια πόλη αιώνια όπως η Θεσσαλονίκη να μην βρίσκεται στην πρώτη γραμμή». Ο δήμαρχος τόνισε πως η αγορά και η στήριξη αυθεντικών προϊόντων αποτελεί στάση ευθύνης και στάση που ευνοεί την τοπική επιχειρηματικότητα όχι μόνο σε επίπεδο πόλης και περιοχής αλλά σε επίπεδο όλης της χώρας αλλά και της «Ευρώπης μας».Στο ίδιο πνεύμα ο υφυπουργός εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε πως οφείλουμε όλοι να εργαστούμε συντεταγμένα ώστε να αποτρέψουμε την εξάπλωση των παραποιημένων προϊόντων και να καλλιεργήσουμε παιδεία αγοράς αυθεντικών προϊόντων δίνοντας έμφαση στις νεαρές ηλικίες.

Για το πως ακριβώς θα γίνουν όλα αυτά στην διετία που έρχεται και κατά την οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα μίλησε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Όπως εξήγησε ο ίδιος κατά τον αρχική σχεδιασμό του προγράμματος είχαν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές δράσεις και μεγάλες εκδηλώσεις οι οποίες τώρα θα προσαρμοστούν στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας. Παράλληλα θα υπάρξουν αφίσες του προγράμματος σε στάσεις λεωφορείων και σε μέρη που μπορεί να τις δει ο κόσμος ενώ θα προβληθούν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε τοπικά κανάλια.  

Καταγγελίες παρεμπορίου μέσω της νέας εφαρμογής Authenticity ThessΤο πιο πρωτότυπο, ωστόσο, κομμάτι του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα η οποία επιτρέπει στους πολίτες – χρήστες να καταγγέλλουν περιστατικά παρεμπορίου άμεσα και ανώνυμα εκείνη τη στιγμή που τα βλέπουν. Μέσω του app λοιπόν Authenticity Thess, που είναι διαθέσιμο από σήμερα, οι πολίτες μπορούν να στέλνουν την καταγγελία τους, η οποία πηγαίνει άμεσα μέσω email στη δημοτική αστυνομία.

Έξι μηχανήματα αυτόματων ελέγχων στην Εγνατία

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε οτι στην Εγνατία Οδό θα εγκατασταθούν 6 αυτόματα μηχανήματα ελέγχου διακίνησης προϊόντων με το πρώτο να τοποθετείται στον άξονα Κομοτηνής-Νυμφαίου. Τα άλλα πέντε θα μπουν σε σημεία της Εγνατίας φτάνοντας μέχρι την Ηγουμενίτσα επιτρέποντας, όπως είπε ο υπουργός, να ελέγχονται έτσι όλα τα φορτηγά ως προς τι διακινούν. Αντίστοιχα μηχανήματα θα μπουν σε επόμενο διάστημα και στις Εθνικές Οδούς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ