Τετάρτη 27 Μαΐου 2020
x

Η ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Οι στόχοι που θέτει για τη δραστηριότητα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου σε βάθος 4ετίας ο νέος πρόεδρος της Ντμίτρι Πάνκιν.

Φιλόδοξους αλλά επιτεύξιμους μεσοπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους, θέτει ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου Ντμίτρι Πάνκιν ο οποίος πιστεύει ότι το χαρτοφυλάκιο της ΤΕΑΕΠ στην επόμενη τετραετία, μπορεί να αυξηθεί από τα 1,2 δισ ευρώ σήμερα, στα 1,6 δισ ή και στα 2 δισ ευρώ.

«Η Τράπεζα, με την κεφαλαιακή βάση των 800 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει, μπορεί να αυξήσει το χαρτυφυλάκιο της, σχετικά άμεσα στα 1,6 ή ακόμη και στα 2 δισ. Ευρώ. Ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος. Η ΤΕΑΕΠ πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο ως αναπτυξιακός οργανισμός και να μην περιορίζεται τόσο στη χρηματοδότηση εμπορικών Τραπεζών και στα βραχυπρόθεσμα δάνεια προς ιδιώτες. Τα κράτη - μέτοχοι της Τράπεζας δεν ενδιαφέρονται τόσο για τη χορήγηση δανείων σε εμπορικές Τράπεζες και την έκδοση ομολόγων», τόνισε ο κ. Πάνκιν προσθέτοντας:

«Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας, για την τετραετία, στα μέλη μας. Από τώρα πάντως μπορώ να δηλώσω ότι η Τράπεζα θα πρέπει να στραφεί στη χρηματοδότηση έργων υποδομών, με τη χορήγηση και μακροπρόθεσμων δανείων όπως και με την χρήση πιο σύνθετων προϊόντων χρηματοδότησης projects. Τα έργα που θα επιλέγαμε να χρηματοδοτήσουμε σε ό,τι αφορά υποδομές, μπορούν να είναι έργα περιβάλλοντος, ύδρευσης, έργα που συχνά εκτελούν Δήμοι. Επίσης, θα θέλαμε να χρηματοδοτήσουμε διακρατικά projects που ενισχύουν και τη συνεργασία μεταξύ των μελών μας, ενώ επιδίωξη θα αποτελέσει και η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του εμπορίου».

Ο νέος πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ, πρώην αναπληρωτής Οικονομικών της Ρωσίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι επιλογές της προηγούμενης διοίκησης δεν ήταν λανθασμένες, αλλά δεν είχαν αρκετή δόση αναπτυξιακής στρατηγικής. Όμως πλέον η Τράπεζα, που έχει κερδοφόρα πορεία για 11 συναπτά έτη, πολύ χαμηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κεφαλαιακή βάση στα 800 εκατ ευρώ και, την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση Τράπεζας στην περιοχή, πρέπει να επιδείξει αυτά που ως σήμερα δεν πέτυχε, δηλαδή «big growth and serious break through».

Ο κ. Πάνκιν σε αυτή την πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι η ΤΕΑΕΠ, εκτός από αναπτυξιακός οργανισμός, είναι και ένα πεδίο συνεργασίας πάνω σε κοινά έργα, από χώρες - μετόχους που έχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την Ρωσία και την Ουκρανία ή με την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Τράπεζα ενώνει σε μία κοινή πλατφόρμα για την ανάπτυξη όλων των κρατών που είναι μέτοχοι της και αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρέπει να αξιοποιήσει.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης νέας στρατηγικής, θα διερευνηθούν οι προτεραιότητες των κρατών - μελών της ΤΕΑΕΠ, κάνοντας αρχή από την Ελλάδα. Μάλιστα ο κ. Πάνκιν πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, ενώ στην Αθήνα θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς υπουργούς. 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ