Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
x

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΥΨΟΥΣ 2,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Σύμφωνα με την Κομισιόν το κενό του 2020 στην ελληνική οικονομία θα κυμαίνεται κοντά στα 2,5 δισ ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει

Διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την επίτευξη του στόχου σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και του 2020 οι θεσμοί. Αντιθέτως, κοινή είναι η πεποίθηση ότι το 2019 θα κλείσει χωρίς προβλήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς αβίαστα, μετά από ένα κύκλο συνομιλιών με πηγές στις Βρυξέλλες, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν το κενό του 2020 στην ελληνική οικονομία θα κυμαίνεται κοντά στα 2,5 δισ ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να καλύψει. Να σημειωθεί δε ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η τωρινή κυβέρνηση, το κόστος των οποίων εκτιμάται σε ένα επιπλέον ποσό 200 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι πιθανή μείωση του αφορολόγητου θα εξοικονομούσε 1,8 δισ.ευρώ το 2020.

Για αυτό και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα μένει πάντα ανοικτό, ανεξάρτητα από τι λέγεται στην Αθήνα. Για την ιστορία και όχι μόνο πάντως, θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι το ελληνικό αίτημα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021, προγραμματίζεται να υποβληθεί στα μέσα του επόμενου έτους. Κατά συνέπεια, έως τότε, η ζύμωση με τους κοινοτικούς για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά, θα συνεχίζεται αμείωτη. Πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο της; «Αυτή τη στιγμή ελάχιστο. Στην πορεία του χρόνου, όμως, θα αυξάνει με γεωμετρικό ρυθμό», λένε όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ