Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020
x

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

Η συνέντευξη είχε αρκετές ειδήσεις, πέραν αυτών της χθεσινοβραδινής ομιλίας του, στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ. Οι κυριότερες εξ αυτών

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός απάντησε σε συνολικά 52 ερωτήσεις. Η συνέντευξη είχε διάρκεια περίπου δυόμισι ώρες και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Η συνέντευξη είχε αρκετές ειδήσεις, πέραν αυτών της χθεσινοβραδινής ομιλίας του, στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ. Οι κυριότερες εξ αυτών είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΝΤ
Είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Το αίτημα θα κατατεθεί στο Γιούρογκρουπ της προσεχούς Παρασκευής. Με την αποπληρωμή θα γλυτώσουμε γύρω στα 75 εκατ. ετησίως.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015
Στην αντίστοιχη περσινή συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως η κυβέρνησή του θα προχωρούσε σε μία και μόνη εξεταστική επιτροπή σχετικά με όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σήμερα εμφανίστηκε με διαφορετική γνώμη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά, η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι να επιστρέψω στο επώδυνο παρελθόν. Τελειώσαμε με capital control, αν μειώσουμε και τα πρωτογενή πλεονάσματα τότε θα έχουμε αφήσει πίσω αυτό το παρελθόν».
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξεταστικών επιτροπών λέγοντας πως αυτές «είναι αρμοδιότητα της Βουλής, αυτή θα κρίνει, για οποιαδήποτε υπόθεση θα έρθει από τη Δικαιοσύνη».

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ – ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Από το 2021 θα αρχίσουν να μειώνονται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης και θα καταργηθούν πλήρως το 2023.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
Όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφους, προβλέπεται από το νόμο, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν χωρίς να επωμίζονται το μεγάλο κόστος της μετακίνησης.
Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ψηφιστεί με 300 ψήφους και όχι με 200 που απαιτούνται ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Το επόμενο διάστημα θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσω για τις προτάσεις μας και να τους ζητήσω να τις υποστηρίξουν.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Λυπάμαι που το άρθρο 16 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο, είναι μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε κάτι που θα παραβιάζει το Σύνταγμα. Η προσοχή μας έτσι κι αλλιώς στρέφεται στα δημόσια πανεπιστήμια. Στο πως θα μπορέσουν να γίνουν πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ως το τέλος του χρόνου θα έρθει νέος νόμος για τα ΑΕΙ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «εμβληματική μεταρρύθμιση».  

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία.
Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, η επόμενη εκλογή θα είναι με απλή αναλογική, άρα θα είναι διπλή εκλογή, θα στηθούν αλλεπάλληλες κάλπες.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται».
Πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 και προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Εξαιρέσεις σε συλλογικές συμβάσεις θα γίνουν μόνο σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.
Να βάλουμε τέλος στα σωματεία – σφραγίδα, να αποφασίζει η πλειοψηφία των εργαζομένων. Αυτή είναι η επιδίωξη της ρύθμισης. Θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα οι προτάσεις μας και θα συζητήσουμε με τα συνδικάτα και τους αρμόδιους φορείς. Δεν πρόκειται να κινηθούμε έξω από το διεθνές πλαίσιο.

ΟΑΣΘ
Οι αστικές μεταφορές απελευθερώνονται με βάση τα κοινοτικά δεδομένα.
Αυξήθηκαν ήδη τα λεωφορεία, από 213 στα 315.
Η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ αποσκοπεί στην ανακούφιση του προβλήματος.
Όσον αφορά συνολικότερα το πρόβλημα, ζήτησα από το υπουργείο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τις συγκοινωνίες, θα το δημοσιοποιήσουμε πολύ σύντομα.

ΜΕΤΡΟ
Δεν είχα άποψη ισχυρή για το ζήτημα μέχρι που ενημερώθηκα από τον αρμόδιο υπουργό, την Αττικό Μετρό και το ΤΕΕ. Η λύση που είχε υιοθετηθεί ήταν μη λύση. Θα είχαμε ένα κολοβό μετρό χωρίς το σταθμό Βενιζέλου. Διαβουλεύτηκα με τους τοπικούς φορείς, με τον περιφερειάρχη, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Δεν βρήκα ούτε έναν που να διαφωνεί με αυτή τη λύση.
Εάν η πόλη θέλουμε να έχει μετρό και σταθμό στη Βενιζέλου, η λύση είναι αυτή, της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.
Η λύση είναι σύννομη, έχει δοκιμαστεί και στο μετρό της Αθήνας.
Το ζήτημα έχει κριθεί και από το ΣτΕ.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Η συνταγματική αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Θα κινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς είναι περιορισμένης εμβέλειας, όχι με δική μας ευθύνη. Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση.
Η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα. Η ΝΔ θα προτείνει έναν νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Με 40% να μπορεί ένα κόμμα να κυβερνήσει.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Θα γίνει πιθανότατα συνάντηση με τον Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στις διαφορές μας με την Τουρκία το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας.

ΔΕΗ
Την κληρονομήσαμε σε τραγική κατάσταση. Κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι για το ότι η επιχείρηση όδευε προς χρεοκοπία. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί γιατί κάποιοι δεν άκουγαν αυτά τα καμπανάκια, αλλά αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη.
Το σχέδιο διάσωσης είναι ισορροπημένο, θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν για να σωθεί η επιχείρηση. Κάποια κομμάτια που έχουν να κάνουν με το δίκτυο θα πωληθούν. Εφόσον εξυγιανθεί θα μπορεί να προσελκύσει και ιδιώτες επενδυτές.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αυτό να μου το ρωτήσετε σε τρεις μήνες. Αδικούμε τον Πρ. Παυλόπουλο αν ανοίξουμε τώρα αυτή τη συζήτηση. Άλλωστε μεσολαβεί η συνταγματική αναθεώρηση όπου θα προτείνουμε εκλογή ΠτΔ με 151.

ΑΣΥΛΟ
Δεν καταργήσαμε το άσυλο, δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει όταν υπάρχει παραβατικότητα. Καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας χωρίς αστερίσκους. Δουλεύει ήδη, η αστυνομία παρενέβη στην ΑΣΟΕ για να πατάξει το παρεμπόριο.
Πρόθεσή μας δεν είναι να στέλνουμε την αστυνομία κάθε τρεις και λίγο στα πανεπιστήμια. Όμως το μέτρο που πήραμε θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Και τα πανεπιστήμια έχουν ευθύνη να συζητήσουν με την πολιτεία πως θα καθορίσουν τους όρους πρόσβασης στους χώρους τους. Τους περιμένουμε να μπουν σε αυτήν τη συζήτηση.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ
Είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Είναι όμως μια συμφωνία που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή και συνεπώς δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είχα πει τότε ότι αν ψηφιστεί και κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει, δεν προβλέπει τροποποίηση, παρά μόνον έλεγχος ως προς την τήρησή της.
Η Μακεδονία χρειάζεται ένα αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Είναι ανάγκη να υπάρξει προστασία των μακεδονικών προϊόντων.
Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ζάεφ, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μελετάμε το θέμα. Μας απασχολεί. Έχω ζητήσει από τα αρμόδια υπουργείο θέσεις και προτάσεις. Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο είναι από τις άμεσες προτεραιότητες το ζήτημα αυτό.

ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Χαίρομαι που άνοιξε αυτή η συζήτηση στην οποία έχουμε δίκιο. Το βρετανικό μουσείο δίνει μια μάχη που κάποτε θα τη χάσει.
Οποιοδήποτε αίτημα γίνει δεν θα θέτει προς αμφισβήτηση το πάγιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Την Πέμπτη θα βρίσκομαι στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπήρχαν πολλά καλά στους ποινικούς κώδικες αλλά και χτυπητές αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν. Οι αλλαγές θα ψηφιστούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΤΑΙΝΙΑ ΓΑΒΡΑ
Θα δω την ταινία. Σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον, αν και η εντύπωσή μου είναι πως είναι επαρκώς μονομερής. Θα συνιστούσα παράλληλα, όποιος δει την ταινία να διαβάσει και κάποια βιβλία για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, για το βαθμό της ασχετοσύνης που επέδειξε εκείνη η κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής.
Θα με ενδιάφερε να δω εάν στην ταινία του κ. Γαβρά εμφανίζονται και κάποια πρόσωπα όπως ο κ. Καμμένος και ο κ. Πετσίτης.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε προσλήψεις όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες αλλά με κομματικά κριτήρια. Υπήρχαν μόνο εξαγγελίες, χωρίς όμως να υποστηρίζονται από πιστώσεις.
Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, πρώτα 800 γιατροί. Επίσης θα γίνουν οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και μετά προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση, με προτεραιότητα στους αναπληρωτές.
Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε. Έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα.

ΦΠΑ
Στο τέλος της θητείας μας ο ΦΠΑ θα πέσει στο 22% και στο 11%, μαζί φυσικά με τον υποκατώτατο συντελεστή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Έμπρακτη αλλαγή της στάσης της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική μειονότητα ώστε να υποστηρίξει η Ελλάδα την προσπάθεια της γειτονικής χώρας για ένταξη στην Ε.Ε.

ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον Κ. Μαρινάκη. Τον χαιρέτησα χθες βράδυ όπως χαιρέτησα και άλλους περίπου εκατό που συνάντησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο.
Δουλειά μου είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω σχέσεις ή φιλίες με επιχειρηματίες. Όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με το πλαίσιο που θέτουμε.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ