Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
x

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί η γλώσσα του χρήματος στην περίπτωση της εμπλοκής που έχει προκληθεί από την απόφαση της Τουρκίας να χαράξει ΑΟΖ με την Λιβύη

Πώς λύνονται ακόμα και τα πιο σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα; Προτάσσοντας την οικονομική – επιχειρηματική διάσταση τους. Γιατί, να ξέρετε, πάντα υπάρχει κι αυτή. Είναι ο κανόνας της ζωής. Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της εμπλοκής που έχει προκληθεί από την σχεδόν παρανοική απόφαση της Τουρκίας να χαράξει ΑΟΖ με την Λιβύη, διαγράφοντας όποιο νησί ή νησάκι βρήκε μπροστά της. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία ανάθεσης υποθαλάσσιων γεωλογικών ερευνών με τρεις μεγάλες ξένες εταιρείες, για την περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εννοείται ότι καμία από αυτές δεν είναι τυχαία.

Για παράδειγμα, η γαλλική Total. Είναι ικανή να ...εκδώσει κυβερνητική απόφαση στο Παρίσι, προς το συμφέρον της, σε χρόνο d-t. Η ζέση με την οποία στέκει ο πρόεδρος Μακρόν στο πλευρά της Αθήνας τις τελευταίες ώρες, μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην προσωπική βεντέτα που έχει αναπτύξει ο ίδιος με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά να το θεωρείτε δεδομένο ότι ρόλο έχει παίξει και ο παράγων Total.

Ακόμα και στην περίπτωση των Ιταλών, το γεγονός ότι η ΕΝΙ έχει πάρει ένα τόσο καλό συμβόλαιο στην Ελλάδα παίζει το ρόλο του στη στάση της κυβέρνησης Κόντε στην τελευταία ελληνο—τουρκική διένεξη. Και μιλάμε για τους Ιταλούς, οι οποίοι πριν έναν χρόνο απέσυραν ερευνητικό τους σκάφος από κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο όταν προσεγγίσθηκε από τουρκικό πολεμικό.

Στην κορυφή όλων των παραπάνω, ωστόσο, στέκει η περίπτωση της αμερικανικής ExxonMobil. Έχει αποδειχθεί πολλάκις, ότι ο πρόεδρος Τραμπ «καταλαβαίνει» μόνο μια γλώσσα, αυτή του χρήματος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λοιπόν, δεν έχει παρά να τον προειδοποιήσει ότι η Exxon θα χάσει το καλό συμβόλαιο στην Ελλάδα, αν δεν γίνει κάτι άμεσα για να συνετισθεί η Άγκυρα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να το κάνει άμεσα, στην επικείμενη επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, τον Ιανουάριο.

Απλώς, λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για τις ΗΠΑ, πρέπει να κάνει κάτι απλό: Να τηλεφωνήσει στα κεντρικά της αμερικανικής πολυεθνικής στο Τέξας και να ενημερώσει τη διοίκηση της ότι το συμβόλαιο κινδυνεύει. Παραλλήλως, εμμέσως πλην σαφώς, να της υποδείξει ότι ο μόνος που μπορεί να το σώσει είναι ο Τραμπ. Όλα τα υπόλοιπα – πιστέψτε τον Τειρεσία – θα γίνουν μόνα τους. Γιατί, σας το γράψαμε και παραπάνω: Ο πρόεδρος μόνο από μια γλώσσα καταλαβαίνει, του χρήματος.

 





A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ