Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
x

ΜΑΚΡΟΝ ΣΕ ΖΕΛΕΝΣΚΙ: ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ

Η επιχείρηση στο Αζοφστάλ και η προμήθεια της Ουκρανίας σε καύσιμα μονοπώλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε σήμερα Τρίτη πως είχε μια «μακροσκελή και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ενημέρωσα για την πορεία των εχθροπραξιών, την επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών από το Azovstal και το όραμα για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Έθεσα το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία», αναφέρει η ανάρτηση που έκανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Συζητήσαμε επίσης για την αμυντική υποστήριξη από τη Γαλλία, την προετοιμασία του έκτου πακέτου κυρώσεων (της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας) και πιθανούς τρόπους για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αίτηση μας να αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ζελένσκι ότι οι παραδόσεις γαλλικών όπλων στην Ουκρανία θα εντατικοποιηθούν μέσα στις ερχόμενες μέρες, τονίζοντας ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε πρόσθετες απαιτήσεις για βοήθεια.

Στην επικοινωνία τους ο Μακρόν είπε επίσης ότι η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξεταστεί από τα μέλη της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο και επανέλαβε μια ιδέα για τη δημιουργία μιας νέας «πολιτικής κοινότητας» εκτός της ΕΕ για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της Ουκρανίας.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ