Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
x

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Μπαράζ ανατιμήσεων σε ψωμί, γάλα, όσπρια και άλλα βασικά είδη διατροφής φέρνουν τα παιχνίδια της Μόσχας με τη στρόφιγγα του φυσκικού αερίου.

Μέχρι τα μισά της περυσινής χρονιάς αυτό που κυρίως κοιτούσαν οι γαλακτοβιομηχανίες ήταν το κόστος της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιούν, την τιμή του γάλακτος.

Τιμή που ξεκίνησε να αυξάνεται από τα τέλη Αυγούστου 2021 για να φτάσει πλέον από τα 38 λεπτά ανά λίτρο περίπου στα 50 λεπτά/λίτρο σήμερα, αύξηση δηλαδή κατά 31%. Αυτό που δεν κοιτούσαν μέχρι πέρυσι το φθινόπωρο, αλλά αναγκαστικά παρακολουθούν από τότε κι έπειτα μάλλον με φόβο είναι το… ολλανδικό hub TFT και τις τιμές του φυσικού αερίου. Κι αυτό διότι η πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι βιομηχανίες στην Ελλάδα, σημαίνει κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τι σημαίνει το παραπάνω; Το φρέσκο γάλα, βασικό είδος της καθημερινής μας διατροφής, φτάνει στο ποτήρι μας αυξημένο κατά 15,11% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο, ενώ συνολικά η κατηγορία των γαλακτοκομικών – αυγών έχει ανατιμηθεί κατά 16,4% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Το γεγονός ότι παρά την αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 30% και πλέον και του υπερδιπλασιασμού της τιμής του φυσικού αερίου δεν είδαμε ανάλογες αυξήσεις και στην τιμή λιανικής στο γάλα, δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι βιομηχανίες είναι… φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ποτέ όλη η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν μετακυλίεται στην τιμή λιανικής και σε κάθε περίπτωση όχι όλη μαζί, καθώς η μάχη των μεριδίων, ειδικά σε μια περίοδο που καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης, είναι ανηλεής.

Οι ανατιμήσεις περνούν σε δόσεις, με συνέπεια, ακόμη και αν αύριο το πρωί μειωθούν κατακόρυφα οι τιμές σε όλους τους κρίσιμους συντελεστές του κόστους παραγωγής, οι τιμές των τροφίμων θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται για μεγάλο διάστημα ακόμη. Η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε μόλις μέσα σε ένα μήνα κατά 3%, τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ συνολικά ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν πολύ μεγαλύτερος, 13%, σε σύγκριση με τον συνολικό πληθωρισμό 11,6%.

Οι αλευροβιομήχανοι από την πλευρά τους και οι αρτοποιοί κοιτάζουν με τρόμο από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία την τιμή του μαλακού σιταριού. Παρά την αποκλιμάκωση που υπήρξε σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η τιμή του μαλακού σιταριού που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για το ψωμί είναι αυξημένη σε σύγκριση με το περυσινό καλοκαίρι κατά 75% περίπου.

Οι αρτοποιοί δε τους προηγούμενους μήνες λάμβαναν για την ίδια κατανάλωση υπερδιπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής. Η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 16,7% και εάν το 2001, όταν ακόμη η Ελλάδα ήταν στη δραχμή, έλεγες ότι θα πλήρωνες σχεδόν ένα χιλιάρικο για ένα κιλό χωριάτικο ψωμί και πάνω από χιλιάρικο εάν ήταν με προζύμι, μάλλον θα σε κοιτούσαν σαν να έχεις έρθει από τον πλανήτη Αρη.

Πηγή: Καθημερινή
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ