Σάββατο 6 Ιουνίου 2020
x

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΛΑΒΡΟΦ

«Πιστεύω ότι για τη Ρωσία η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Μόσχα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συναντήσεις με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους είχε σήμερα στη Μόσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στο Ρωσικό Κοινοβούλιο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολοντίν.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ κατόπιν είχε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αναπτύσσουμε ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων. Στα πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Καθώς είναι γνωστοί οι πολλοί στενοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς» δήλωσε, μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που «αναπόσπαστα ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Κι αυτό, εξάλλου, ήταν και το αντικείμενο των επαφών που είχα σήμερα με τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμα, για να συζητήσουμε πώς μπορεί το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να διευρυνθεί και να ενισχυθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, συζητήθηκαν ειδικά ζητήματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία «και το πώς θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα, για το πώς θα βελτιώσουμε, όμως, ταυτόχρονα, και την απόδοση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πάντα το πλαίσιο  και τους περιορισμούς μέσα στους οποίους κινούμαστε».

«Πιστεύω ότι για τη Ρωσία η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος. Και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον ο ελληνικός λαός την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του μετά τις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στη συνάντηση Λαβρόφ-Μητσοτάκη συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας καθώς και διεθνή θέματα. Όπως σημειώνει, συζητήθηκαν η κατάσταση και οι προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ