Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
x

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT - 128 ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ

Σε πλήρη ετοιμότητα το ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον Μ. Βαρβιτσιώτη. Πόσο επηρεάζονται οι διμερείς εμπορικές σχέσεις. Ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες.

Την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανία από την ΕΕ, είτε με ενδεχόμενη άτακτη φυγή, είτε όχι, προετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει ήδη οργανώσει 128 δράσεις για τον προσφορότερο τρόπο μετάβασης στα νέα δεδομένα.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα με θέμα «No Deal Brexit: Προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και των Επιχειρήσεων» που διοργάνωσαν το υπουργείο σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Enterprise Europe Network.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη το υπουργείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο άτακτης, ή μη εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ ενώ κάνει όλες τις ενέργειες τόσο για την ενημέρωση των επιχειρηματιών που πραγματοποιούν εισαγωγές - εξαγωγές, όσο και των φοιτητών που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται στα εκεί νοσοκομεία.

«Χάνουμε έναν στρατηγικό εταίρο και την παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η ΕΕ θα χάσει το 13% του ΑΕΠ της και το 16% του πληθυσμού της. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλους τριγμούς» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζοντας πως «εμείς σαν χώρα έχουμε σχέδιο, είμαστε προετοιμασμένοι. Το ζητούμενο για εμάς είναι η επόμενη ημέρα και πως θα ενισχύσουμε το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό που επιθυμούμε, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, είναι η δημιουργία καλύτερων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη Μεγάλη Βρετανία ζουν και σπουδάζουν περίπου 110.000 Έλληνες εκ των οποίων οι 25.000 με 30.000 έχουν δηλώσει πως θέλουν να παραμείνουν εκεί».

Αναφερόμενος στους φοιτητές τόνισε πως όσοι φοιτούν ήδη εκεί, ή ξεκινούν τώρα τις σπουδές τους πληρώνουν τα αντίστοιχα δίδακτρα με αυτά που καταβάλουν οι Άγγλοι. Όσοι ξεκινήσουν τις σπουδές τους από το 2022 ενδεχομένως να επηρεαστούν από τις όποιες αναπροσαρμογές, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να μην κληθούν οι μελλοντικοί φοιτητές να καταβάλουν χρεώσεις αντίστοιχες με πολιτών από τρίτες χώρες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η κατάσταση που βιώνει η Μεγάλη Βρετανία είναι αντίστοιχη με αυτή που βίωσε η Ελλάδα το 2015, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση Τζόνσον- Γιούνκερ – Μπαρνιέ, για το θέμα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, η οποία κατέληξε σε αποτυχία.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι προκάτοχοι του Σία Αναγνωστοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος έκαναν δουλειά ρυθμίζοντας θέματα σχετικά με την έξοδο της Μ. Βρετανίας. Μάλιστα χαρακτήρισε την κα. Αναγνωστοπούλου «εξαιρετικά προνοητική».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη συμβολή του επιχειρείν της Βόρειας Ελλάδας στην εξωστρέφεια, ενώ υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής ικανοποιώντας τις θεσμικές του ανάγκες. «Θέλουμε να στηρίξουμε τη Μακεδονία, τα Μακεδονικά προϊόντα, τις επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης η μητέρα του οποίου κατάγεται από τη Νάουσα.

Δασμολόγιο 12 μηνών για No Deal Brexit

Στις επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία από το No Deal Brexit αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

«Οι επιπτώσεις από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ ποικίλουν ανάλογα με τις εμπορικές σχέσεις που έχει με κάθε χώρα. Ήδη η Βρετανία έχει καταρτίσει δασμολόγιο 12 μηνών. Στην πλειονότητα των προϊόντων δεν επιβάλλονται δασμοί. Ωστόσο δασμοί θα υπάρξουν στο 18% των προϊόντων που αφορούν κατά κύριο λόγο πρόβειο κρέας, καύσιμα και λιπάσματα» ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης, υπογραμμίζοντας πως οι κλάδοι που επηρεάζονται από μία άτακτη βρετανική έξοδο είναι το εμπόριο, οι εισαγωγές – εξαγωές, ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα (τα ΠΟΠ κυρίως) και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας επισήμανε πως το 2018 άγγιξαν τα 2,6 δισ. με τις ελληνικές εξαγωγές να μεταφράζονται σε 1,21 δισ.ευρώ.

«Αυτό που επιζητούμε είναι η προοπτική ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διευρύνουμε το προϊοντικό μας μίγμα με μεθοδικότητα. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε road shows για τα ελληνικά προϊοντα» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Δημήτρης Λακασάς το 3,6% επί των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας κατευθύνεται στη Μ.Βρετανία αποτελώντας τον 8ο καλύτερο εξαγωγικό προορισμό για τη χώρα μας. Η Βρετανία αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και την 8η παγκοσμίως, ενώ οι εξαγωγές της αγγίζουν τα 412 δισ.ευρώ.

Από πλευράς ΕΒΕΘ την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος Μανώλης Βλαχογιάννης και από το ΣΒΕ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Γιάννης Σταύρου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ