Πέμπτη 22 Απριλίου 2021
x

Η ΔΟΕ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΠΩΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός «της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου» έγινε το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ΔΟΕ απέσυρε την Τρίτη από την ιστοσελίδα της ένα σχόλιο που αναφερόταν στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, σχετικά με τη συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο της αναβολής των ΟΑ, μετά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν από τις οργανωτικές επιτροπές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αναβάλλουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που ήταν προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το κόστος της αναδιάταξης των Αγώνων και ποιος θα αναλάβει την καταβολή του δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί, ούτε από την ΔΟΕ, ούτε από την κυβέρνηση της «χώρας του ανατέλλοντος ηλίου».

Ωστόσο, χθες η ΔΟΕ δημοσίευσε ένα ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα της σχετικά με την αναβολή και την απάντηση στο ερώτημα «Ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της αναβολής των Αγώνων;»

Μέρος των απαντήσεων αναφερόταν στον Σίνζο Αμπε, ο οποίος έγινε το επίκεντρο της διαμάχης, μεταξύ των διοργανωτών των ΟΑ. «Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, συμφώνησε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος που θα είχε πραγματοποιήσει κάτω από τους υφιστάμενους όρους της συμφωνίας για το 2020 και η ΔΟΕ θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για το μερίδιό της στο κόστος», διαβάστηκε μία απάντηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Για την ΔΟΕ είναι ήδη ξεκάθαρο ότι αυτά τα ποσά ισοδυναμούν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πρόσθετου κόστους». Την Τρίτη (21/04), εκπρόσωπος του «Τόκιο 2020» ανέφερε πως «δεν είναι σωστό να αναφέρεται το όνομα του πρωθυπουργού με αυτό τον τρόπο».

«Αυτό που ζητάμε από την ομάδα της ΔΟΕ είναι ότι το όνομα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας δεν θα πρέπει να αναφέρεται, όπως επίσης η ιστοσελίδα της Επιτροπής δεν θα πρέπει να εκφράζει τίποτα περισσότερο από αυτά που συμφωνήθηκαν, ανάμεσα στην ΔΟΕ και στην οργανωτική επιτροπή των ΟΑ», τόνισε ο Τακάγια.

Αργότερα μέσα στην ημέρα (21/04) η ΔΟΕ ενημέρωσε την ενότητα του ερωτηματολογίου της ιστοσελίδας της και αφαίρεσε κάθε σχόλιο για τον Άμπε.

Η νέα ανακοίνωση αναφέρει: «Η ΔΟΕ και η πλευρά της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της οργανωτικής επιτροπής του "Τόκιο 2020", θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να συζητούν από κοινού τις αντίστοιχες επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την αναβολή».

Νωρίτερα το εθνικό πρακτορείο «Kyodo» μετέδωσε ότι ο Άμπε συμφώνησε ότι η Ιαπωνία θα σηκώσει το κόστος, το οποίο όπως ανέφερε θα φτάσει τα 3 δις δολάρια! Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, τόνισε σήμερα ότι ο Άμπε δεν είχε συμφωνήσει για πρόσθετα έξοδα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ