Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
x

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Το ΥΠΕΞ, μετά την απέλαση διπλωματών από τη Ρωσία, σημειώνει ότι η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει οκτώ διπλωματικά στελέχη ως personae non grata.

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», ολοκληρώνει το υπουργείο.

Για «πορεία αντιπαράθεσης των ελληνικών αρχών με τη Ρωσία» κάνει λόγο το Ρωσικό ΥΠΕΞ

Σημειώνεται ότι η Ρωσία κήρυξε σήμερα οκτώ Έλληνες διπλωμάτες ως «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για «την πορεία αντιπαράθεσης των ελληνικών αρχών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Το υπουργείο είπε ότι είχε επίσης διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Ελλάδας να χαρακτηρίσει ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ