Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
x

ΓΡΕΒΕΝΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ 13.852 ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΣΕ ΧΑΣΙΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (VID)

Τεράστια δασική έκταση είχαν καλλιεργήσει με χιλιάδες δενδρύλλια δύο άτομα στα Γρεβενά - Είχαν μέχρι και λάστιχα ποτίσματος 10 χιλιομέτρων.

Χασισοφυτεία οκτώ στρεμμάτων αποτελούμενη από 13.852 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 1,6 μέτρων εντόπισε η αστυνομία σε δύσβατη και δυσπρόσιτη δασική και ημιορεινή περιοχή των Γρεβενών. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 43χρονου και μίας 26χρονης, οι οποίοι έμεναν σε παραπήγματα κοντά στη φυτεία.

Αναλυτικά:

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών εντοπίστηκε πλήρως οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δύο αλλοδαπών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση.

Η αποδόμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης επιτεύχθηκε μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και αξιοποιήθηκαν κατάλληλα ερευνητικά στοιχεία, που είχαν ως αποτέλεσμα το γεωγραφικό εντοπισμό της προαναφερόμενης φυτείας, αποτελούμενη συνολικά από 13.852 δενδρύλλια κάνναβης, σε ιδιαίτερα δύσβατη και δυσπρόσιτη δασική και ημιορεινή περιοχή των Γρεβενών, την οποία καλλιεργούσαν συστηματικά τα μέλη της οργάνωσης.

Στο τελικό στάδιο των ερευνών, χθες οργανώθηκε ευρεία, συντονισμένη και ταυτόχρονη επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ. Βορείου Ελλάδας, της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας, της ομάδας πυροτεχνουργών του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, καθώς και τους συνοδούς των αστυνομικών σκύλων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Κοζάνης και Καστοριάς.

Κατά τη διάρκεια της οργανωμένης επιχείρησης εντοπίστηκε η παραπάνω φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, η οποία διέθετε ειδικό σύστημα ποτίσματος, αποτελούμενο από λάστιχα ποτίσματος μήκους 10 χιλιομέτρων περίπου, που είχαν συνδεθεί σε αυτοσχέδια δεξαμενή, η οποία τροφοδοτούνταν με νερό από παρακείμενο ποτάμι με τη χρήση αντλίας και γεννήτριας.

Επιπρόσθετα, πλησίον της φυτείας εντοπίσθηκαν ακόμη 5 πρόχειρα παραπήγματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους δράστες για τη διαβίωσή τους, αλλά και ως παρατηρητήρια για τη φύλαξη των φυτειών.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο αλλοδαπών, ενός 43χρονου και μίας 26χρονης, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τουλάχιστον τεσσάρων ακόμα μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Η ανωτέρω φυτεία εκτείνονταν σε περίπου 8 στρέμματα, ενώ η έκταση αυτή είχε αποψιλωθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να καταστεί πλήρως καλλιεργήσιμη και αποτελούνταν από 13.852 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους μέχρι 1,6 μέτρα.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της φυτείας, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

• 13.852 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους μέχρι 1,6 μέτρα,
• κλώνοι δενδρυλλίων κάνναβης με ακατέργαστη φούντα συνολικού μικτού βάρους 108,5 γραμμαρίων,
• λάστιχα ποτίσματος μήκους δέκα 10 χλμ. περίπου,
• διάφορα γεωργικά εργαλεία,
• 1 αντλία,
• 2 πετρελαιοκίνητες γεννήτριες μεγάλης ισχύος,
• πλήθος από μπιτόνια, που περιείχαν πετρέλαιο,
• σωλήνες άρδευσης,
• 1 ηλιακό πάνελ, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
• 2 κινητά τηλέφωνα και
• 1 ζεύγος μεγεθυντικά κιάλια παρακολούθησης.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Γρεβενών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ