Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ» ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΠΕΙ «ΟΧΙ»

Οι «27» έδωσαν χθες το «πράσινο φως» στην in extremis συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύονταν οι δύο πλευρές ως την τελευταία στιγμή.

Η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει το Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Πέμπτης.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη», επισήμανε ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι «27» έδωσαν χθες το «πράσινο φως» στην in extremis συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύονταν οι δύο πλευρές ως την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει την έγκριση της από το κοινοβούλιο της χώρας του, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αβεβαιότητα παραμένει καθώς το ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, σύμμαχος-κλειδί των Συντηρητικών του Τζόνσον με 10 μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζει να αρνείται να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία για το «διαζύγιο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Η.Β. Τζέρεμι Κόρμπιν, παρότρυνε τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να «απορρίψουν» τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Σάββατο. Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασαν το DUP και οι Εργατικοί καθιστά απίθανη την έγκριση του κειμένου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου. «Εάν υποβληθεί αίτημα αναβολής [της ημερομηνίας του Brexit] θα διαβουλευθώ με τα κράτη μέλη για το πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η εξεύρεση συμφωνίας «σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια παράταση» της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το αίτημα νέας αναβολής, εάν θεωρηθεί απαιτηθεί τέτοια, θα πρέπει να υποβληθεί από τον Τζόνσον, που όμως έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ