Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
x

ΓΙΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗ... ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΑΣΙΑ!

Υπέροχοι αμπελώνες και οινοποιεία στη Χαλκιδική δημιουργούν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Η Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής.

Οι διαδρομές της Χαλκιδικής δεν οδηγούν μόνο στις όμορφες παραλίες ή τους κρυμμένους ορεινούς θησαυρούς αλλά και σε υπέροχους αμπελώνες και οινοποιεία που δημιουργούν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Μία γεύση των μεγάλων οίνων της Διαδρομής του Κρασιού της Χαλκιδικής πήραν όσοι συμμετείχαν στο δείπνο με γεύσεις της περιοχής στο εστιατόριο «Orizontes»,  του ξενοδοχείου Electra Palace στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων "Οινικές Περιηγήσεις με Πυξίδα Τα ΒορΟινά", που πραγματοποιούνται μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

Το ραντεβού για την κεντρική εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων από τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» γνωστή ως «Τα ΒορΟινά» είναι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Η Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής ξεκινάει από τον Άγιο Παύλο στη χερσόνησο της Χαλκιδικής με σταθμό το οινοποιείο της οινοποιίας Tsantali, συνεχίζει στο Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία και το Κτήμα Πόρτο Καρράς, για να ανηφορίσει στην ορεινή Χαλκιδική, στην Αρναία, στο Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη και να καταλήξει στο Άγιο, Όρος, στον αμπελώνα της Tsantali στο Μετόχι Χρωμίτσας και το οινοποιείο Μυλοπόταμος στο Ιερό Κελί Αγίου Ευσταθίου, στον Μυλοπόταμο.

Κτήμα Πόρτο Καρράς

Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Σιθωνίας της Χαλκιδικής, εκεί όπου ο κατάφυτος Μελίτωνας χαμηλώνει τις πλαγιές του για να σμίξει με τα διάφανα νερά του Τορωναίου κόλπου απλώνονται αμφιθεατρικά τα 4.500 στρέμματα του πιο μεγάλου βιολογικού ελληνικού αμπελώνα, που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών και ελαιώνων, μαζί με το πρωτοποριακό τουριστικό συγκρότημα με το οποίο συνδέεται το Κτήμα Πόρτο Καρράς, ξεκίνησαν αρχές του 1965.

Οι λοφώδεις εκτάσεις της περιοχής δημιουργούν άριστες οικολογικές συνθήκες για τη καλλιέργεια εκλεκτών ποικιλιών. Έτσι από το Ασύρτικο, το Αθήρι, τη Μαλαγουζιά, το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Ροδίτη, παράγονται λευκοί οίνοι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Μεταξύ των ερυθρών επικρατεί το περίφημο ελληνικό Λημνιό, που είναι η αρχαιότερη ποικιλία του κόσμου που αναφέρεται και στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, το οποίο συνοδεύεται από τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Saunignon, Cabernet Franc, Merlot, Cinsault και το Syrah.

Το Κτήμα Πόρτο Καρράς με μακρά παράδοση στα μεγάλα κρασιά όπως το Chateau Porto Carras δεν σταματάει να εξελίσσεται. Από τις τελευταίες ευχάριστες εκπλήξεις το νέο ροζέ κρασί Granduca, ένα blend από Syrah 50%, Cinsault 30% και Mourvedre 20%, αλλά και το τσίπουρο Antama από τα στέμφυλα των αρωματικών ποικιλιών του βιολογικού αμπελώνα.

Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη στην Αρναία συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων καλλιεργείται από το 2003 σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιείται από την ΔΗΩ. Εκτείνεται σε υψόμετρο 250 έως 650 μέτρων σε επτά διπλανά αμπελοτόπια με φυσικό σύνορο έναν ξεροπόταμο με πλατάνια.

Στον αμπελώνα καλλιεργούνται Syrah, Grenache Rouge, Ξινόμαυρο, Merlot, Cabernet Sauvignon από ερυθρές ποικιλίες αλλά και Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Viognier από λευκές ποικιλίες. Η παραγωγή του Κτήματος ανέρχεται στις 120.000 φιάλες το χρόνο.

Αξίζει να δοκιμάσετε τα λευκά CP 2017(Viognier, Ασύρτικο) και Εξ Αρνών(Μαλαγουζιά, Chardonnay)και το Ροζέ Claudia 2017 από Grenache Rouge.
Μυλοπόταμος-Οίνοι Αγίου Όρους

Περισσότερα από χίλια χρόνια,  ο Μυλοπόταμος με τα σταφύλια των αμπελώνων του παράγει νάματα πολλαπλώς ευλογημένα, τόσον χάριν μεταλήψεως όσον και χάριν ευφράνσεως εν γένει.

Η αγάπη των μοναχών του Μυλοποτάμου για το αμπέλι και το κρασί ξεπέρασε πολλά εμπόδια και σήμερα υπάρχουν:

Αμπελώνας 50 στρεμμάτων, με ποικιλίες Merlot, Λημνιό, Cabernet, Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ασσύρτικο.

Σύγχρονο οινοποιείο – εμφιαλωτήριο, χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους, το οποίο τηρεί πιστά την παραδοσιακή αγιορείτικη οινοποίηση και λειτουργεί με την άδεια του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Χάλκινοι αποστακτήρες και άμβυκες για το τσίπουρο και τα αποστάγματα

Η συλλογή, η οινοποίηση, η ωρίμανση και η εμφιάλωση στο οινοποιείο στο Μυλοπόταμο δίνουν μοναδικά κρασιά, όπως το Μυλοπόταμος Λευκός 2017(Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ασύρτικο), το κόκκινο Επιφανής 2013(Λημνιό, Merlot) και το ημίγλυκο από Μοσχάτο Αμβούργο Οινόμελι 2017.

Τσάνταλη - Μετόχι Χρωμίτσας - Αμπελώνας Αγίου Όρους

Η εταιρεία Tsantali εκτός από τον αμπελώνα 200 στρεμμάτων στον Άγιο Παύλο διαχειρίζεται από το 1970 τους εκπληκτικούς αμπελώνες του Αγίου Όρους στο Μετόχι Χρωμίτσας. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης αναβίωσε τους αμπελώνες της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα σε μία εξαιρετική τοποθεσία που λέγεται Μετόχι Χρωμίτσας. Επιπλέον των διεθνών ποικιλιών του Cabernet Sauvignon και Grenache rouge, ο Ευάγγελος Τσάνταλης επέμεινε στην καλλιέργεια γηγενών ποικιλιών, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, ο Ροδίτης και το Ξινόμαυρο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα παλαιά κλήματα του Λημνιού που βρέθηκαν στο Μετόχι. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου στη διαφύλαξη και αναβίωση ελληνικών ποικιλιών χάρη στο καινοτόμο πνεύμα του Ευάγγελου Τσάνταλη. Σήμερα οι αμπελώνες εκτείνονται σε μία έκταση 700 στρέμματων πιστοποιημένης οργανικής καλλιέργειας.


Μετά τη σειρά Μετόχι Χρωμίτσας που έχει γράψει εδώ και χρόνια τη δική της ιστορία, η σειρά Αγιορείτικο Άβατον φέρνει νέα εμβληματικά κρασιά, όπως το λευκό Αγιορείτικο Άβατον(Αθήρι, Ασύρτικο) και το κόκκινο Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection 2013(Cabernet Sauvignon, Λημνιό) 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ