Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
x

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ: ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων».

Την πρώτη απάντηση στην επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προς τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, με την οποία υπενθυμίζει το εμπάργκο όπλων που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δίνει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Σε μια πρώτη αντίδραση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων». Όπως διαβεβαιώνει, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χορήγηση αδειών εξαγωγής λαμβάνονται «μετά από προσεκτική εξέταση και υπό το πρίσμα παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».

Επίσης επισημαίνεται ότι ο αριθμός των αδειών για εξαγωγές στην Τουρκία βρίσκονται «σε πολύ χαμηλό επίπεδο». Τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για «κρίσιμους εξοπλισμούς» που θα μπορούσε η Τουρκία να τους χρησιμοποιήσει «στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων», διαβεβαιώνει το γερμανικό ΥΠΕΞ. «Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, και με την ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ, για την αποκλιμάκωση και τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως ακόμη διαβεβαιώνει, «σε στενή συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΕ», μονίμως η κυβέρνηση εξετάζει τις αποφάσεις για τις γερμανικές εξαγωγές παίρνοντας υπόψη την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι πανομοιότυπη δήλωση έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ σε επερώτηση των Πρασίνων για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Δένδιας απέστειλε σχετικές επιστολές και στους ομολόγους του στην Ισπανία και την Ιταλία.

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ