Κυριακή 22 Μαΐου 2022
x

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ Ο ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ


Ο γερμανικός Τύπος ζητά από την ΕΕ ομόφωνη απόφαση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά Λουκασένκο, ειδάλλως θα πρέπει να αποχωρήσει από τη διεθνή πολιτική.

Ξεχειλίζει η οργή των Γερμανών αρθρογράφων για τα πρωτοφανή μέσα, τα οποία μετέρχεται ο αυταρχικός πρόεδρος της Λευκορωσίας για να βγάζει από τη μέση τους επικριτές του. Η εφημερίδα die Welt στη διαδικτυακή της έκδοση σημειώνει ότι η περίπτωσή του θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους καταπιεστικούς ηγέτες.

«Δεν θα πρέπει να νιώθουν πουθενά ασφαλείς»

«Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι γνωστός για τις άνευ προηγούμενου μεθοδεύσεις του, αλλά αυτήν τη φορά ξεπέρασε και τον ίδιο τον εαυτό του μετά από 25 χρόνια στην εξουσία» σημειώνει στην ανάλυσή του ο αρθρογράφος (…) Εκείνο που τον ενδιέφερε, δεν ήταν η ασφάλεια των επιβατών της Ryanair από μια δήθεν βόμβα, αλλά ένας άνδρας, ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς, που ζει εξόριστος στην Πολωνία.Το μήνυμα του Λουκασένκο προς τους αντικαθεστωτικούς είναι σαφές: Ότι δεν θα πρέπει να νιώθουν πουθενά ασφαλείς. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι της δεκαετίας του 90 με αρχές του 20 εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν πίσω τους ίχνη. Τους αντίπαλους του στις στημένες εκλογές πέρυσι έστειλε στην φυλακή ή αυτοεξορίστηκαν, όπως η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια».

Σε άλλο άρθρο η εφημερίδα επικεντρώνεται σε μια ιδιαίτερη πτυχή της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης. «Η επιχείρηση της Λευκορωσίας στρέφει την προσοχή στο θέμα των δικαιωμάτων υπερπτήσεων και του ποιος βρίσκεται μέσα στα αεροσκάφη» υπογραμμίζει. «Όπως αναφέρουν μπλόγκερ του κλάδου, δίνονται τακτικά σε αμερικανικές αρχές λίστες με ονόματα επιβατών ακόμη κι αν τα αεροσκάφη δεν πετούν πάνω από την αμερικανική επικράτεια. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί συχνά εκτροπές (στο δρομολόγιο αεροσκαφών), όμως η συγκεκριμένη της Λευκορωσίας συμπεριλαμβανομένης και της συνοδείας με μαχητικά αεροσκάφη είναι πρωτοφανής στην ιστορία της σύγχρονης αεροπλοΐας».

Στη διαδικτυακή του σελίδα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μεταφέρει μαρτυρία συνεπιβάτη, που καθόταν στη διπλανή θέση, σύμφωνα με την οποία ο 26χρονος Λευκορώσος μπλόγκερ φοβόταν για τη ζωή του μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. «Έτρεμε, όταν κλήθηκαν οι επιβάτες να κατέβουν από το αεροσκάφος. Ο Ταντέους Τζίτσαν, αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης πλατφόρμας Texta, στην οποία εργάστηκε ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, δημοσίευσε το Twitter φωτογραφίες και δηλώσεις άλλων συνεπιβατών του».

«Έσπασε ταμπού»

Ο σχολιαστής του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD είναι της γνώμης ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει με «μαζική αυστηροποίηση» των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. «Στην αντίδραση της ΕΕ απέναντι στο σκάνδαλο του Μινσκ θα φανεί, πόσο σοβαρά εννοούν τα κράτη-μέλη την προάσπιση των αξιών τους» επισημαίνει. «Οι πρόσφατες έριδες με την Ουγγαρία αναφορικά με την κοινή ανακοίνωση για την κλιμάκωση της βίας στην Εγγύς Ανατολή, αλλά και για τις ενέργειας της Κίνας στον Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι ομοφωνία και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Εάν επαναληφθεί η διαφωνία στη συζήτηση για αντιδράσεις και κατά του Μινσκ, θα πρέπει η ΕΕ να σκεφτεί εναλλακτικές στην αρχή της ομοφωνίας. Μόνο όταν εκείνοι που στηρίζουν τον Λουκασένκο φοβηθούν ότι με αυτόν έχουν περισσότερα να χάσουν από όσα να κερδίσουν, μπορεί να περιμένει κανείς την αλλαγή στη χώρα. Η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό».

Αλλά και ο σχολιαστής του δημοσιογραφικού δικτύου RDN (Redaktionsnetzwerk Deutschland) ζητά παραδειγματική τιμωρία για τον πρόεδρο της Λευκορωσίας. «Αυτήν τη φορά ο Λουκασένκο δεν πρέπει να ξεφύγει, γιατί ο κρατικός μηχανισμός του διέπραξε μια άνευ προηγουμένου κρατική αεροπειρατεία (…) Η ΕΕ θα πρέπει να βρει τάχιστα καθαρή απάντηση γιατί έσπασε ένα ταμπού. Ναι μεν η ηγεσία της αντέδρασε χθες άμεσα και καταδίκασε την αεροπειρατεία, αλλά αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να επαρκεί. Όποιος ενεργεί σαν τρομοκράτης, πρέπει να περιμένει ότι θα τυγχάνει μεταχείρισης όπως ένας τρομοκράτης (…) Χρειάζονται επώδυνες κυρώσεις προσωπικά σε βάρος του (…) κι αυτές θα μπορούσαν να αποφασιστούν κιόλας απόψε, όταν συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Ο Λουκασένκο θα αποτελέσει δοκιμασία για τους Ευρωπαίους. Εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να βάλει στη θέση τους τούς αεροπειρατές στο προεδρικό μέγαρο στο Μινσκ, τότε αποχωρεί οριστικά από τη διεθνή πολιτική ένας σοβαρός παίκτης».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ