Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
x

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

Το βιβλίο δυο κορυφαίων γερμανών ιστορικών μεταφράστηκε στα ελληνικά με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

Μία ακόμη φωνή, αυτή τη φορά μάλιστα από την ίδια τη Γερμανία, προστίθεται στον αγώνα για την ελληνική διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων για την περίοδο της κατοχής. Πρόκειται για το βιβλίο «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη», δυο κορυφαίων γερμανών ιστορικών το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

Το βιβλίο, το οποίο θα παρουσιάσει τον ερχόμενο μήνα σε πέντε ελληνικές πόλεις, φέρνει στο φως εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας και τα μέλη της Ομάδας ευελπιστούν να αποτελέσει ένα επιπλέον χρήσιμο εργαλείο στη συγκέντρωση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Karl Heinz Roth ιστορικός, συγγραφέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα και ο Hartmut Rübner, κοινωνικός και πολιτικός επιστήμονας με εξειδίκευση στον εθνικοσοσιαλισμό. Η πρώτη έκδοση έγινε την Άνοιξη του 2017 από τον εκδοτικό οίκο «Metropol» του Βερολίνου και προκάλεσε σφοδρές αντιπαραθέσεις και σημαντικές αντιδράσεις σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων.

Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία της ελληνικής μετάφρασης, οι συγγραφείς προχώρησαν στις απαραίτητες διορθώσεις για την επικαιροποίηση της πρώτης έκδοσης, καθώς υπήρξε εκ νέου πρόσβαση σε πηγές αρχείων σε κάποιες χώρες αλλά και πολλές δημοσιεύσεις και μαρτυρίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ταυτόχρονα αλλά και έπειτα από αυτήν. Κατά την επεξεργασία του υλικού, επικεντρώθηκαν κυρίως στην παρουσίαση της εθνικοσοσιαλιστικής κατοχής στην Ελλάδα και στις ελληνογερμανικές αντιπαραθέσεις για τις αποζημιώσεις, οι οποίες επεκτείνονται σε ένα χρονικό διάστημα εβδομήντα ετών.

Tο βιβλίο αποτελεί μόνο μια αρχή, ένα κίνητρο για την έναρξη και διεύρυνση των ερευνών και των συζητήσεων γύρω από το περίπλοκο ζήτημα των αποζημιώσεων και όπως διευκρινίζει ο γερμανός ιστορικός ακόμη και τώρα δεν μπορούν να θεωρήσουν πως έχουν πει τον τελευταίο λόγο στο ζήτημα των αποζημιώσεων και απομένει σε άλλους να καλύψουν τις ελλείψεις και τα κενά που συνοδεύουν την έκδοση.

Τι πραγματεύεται το βιβλίο

Στο βιβλίο φιλοξενούνται χαιρετισμοί του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση και του Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων Μανόλη Γλέζου. Στο εξώφυλλό του φιλοξενείται φωτογραφία από τη γερμανική εισβολή στο μαρτυρικό Δίστομο, ενώ στις 385 σελίδες του ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει μεθοδολογικά και ιστορικά στοιχεία που φωτίζουν το μεγάλο κεφάλαιο των επανορθώσεων, καθώς και πληροφορίες για την επίμαχη κατοχική χρονική περίοδο, την οποία οι συγγραφείς συγκρίνουν με την κατοχή άλλων κατεχόμενων περιοχών της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης όπως η Πολωνία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στα κεφάλαια «Η πολιτική των συμμάχων απέναντι στις επανορθώσεις», «Η Ελλάδα στο τραπέζι ως φτωχός συγγενής», όπως και στα κεφάλαια «Η πολιτική των δυτικογερμανικών ελίτ εξουσίας για τις επανορθώσεις ως τα τέλη της δεκαετίας του ‘80» και «Η Ελλάδα ξανά στο περιθώριο», «Η Ελλάδα δεν παίρνει τίποτα». Το μεγαλύτερο, ίσως, ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κεφάλαια «Προσωρινός απολογισμός» στις θέσεις των συγγραφέων όπως αποτυπώνονται στο κεφάλαιο «Οι διαστάσεις του ζητήματος της οφειλής των επανορθώσεων και οι γερμανικές παροχές μέχρι σήμερα», αλλά και στο τελευταίο κεφάλαιο «Επιχειρήματα για μια οριστική συμφωνία επανορθώσεων συμπληρωματική προς τη συμφωνία “Δύο συν Τέσσερις”».

Για να καταστεί άμεσα διαθέσιμη στους Έλληνες η βελτιωμένη και διευρυμένη έκδοση προστέθηκε συνοδευτικά στο βιβλίο η διεύθυνση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας (https://www.ksk.gr/roth), όπου εμπεριέχονται τα τεκμήρια, στο πρωτότυπο ή σε μεταφράσεις (γερμανικά - αγγλικά – ελληνικά), στην οποία συμπληρωματικά προστέθηκαν οι εκδοτικές επισημάνσεις και ο κατάλογος τεκμηρίων.Οι εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου

Οι διοργανωτές προγραμμάτισαν πέντε εκδηλώσεις – παρουσιάσεις του βιβλίου. Κεντρικός ομιλητής σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ο Karl Heinz Roth, ενώ ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christoph Ulrich Schminck – Gustavus, ο οποίος θα τον συνοδεύει στο ταξίδι του στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει σε όλες τις πόλεις 30λεπτη παρουσίαση με θέμα «Μνήμες Κατοχής – Μαρτυρίες για την καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες και τα “Αντίποινα” της 3ης Οκτωβρίου 1943».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις:

⦁ Θεσσαλονίκη: Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, ώρα 18.30 στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1). Θα μιλήσει ο Νικόλαος Ζάικος – Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
⦁ Κατερίνη: Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα 18.30, στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης (Φλέμιγκ 8, Κατερίνη 60100). Θα μιλήσει ο Αντώνης Κάλφας, φιλόλογος/συγγραφέας.
⦁ Αθήνα: Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, ώρα 18.30, στο αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2). Θα μιλήσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Πολιτικός επιστήμονας και Ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια μέρα στις 14:00 ο γερμανός συγγραφέας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Ψαρόπουλο, ανταποκριτή των New York Times.
⦁ Δίστομο: Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, ώρα 18.30, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (οδός Φίλωνος 35-39, Λιβαδειά 32 100). Θα μιλήσει η δικηγόρος και διαχειρίστρια του ΑΙΕΣ Χριστίνα Ι. Σταμούλη.
⦁ Ηράκλειο: Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (οδός Λεωφόρος Πλαστήρα 10, 71 201 Ηράκλειο). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Α.Π.Θ. και ο Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας

Η γνωριμία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας με τον Karl Heinz Roth έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο στο Ανόβερο, σε εκδήλωση αλληλεγγύης για την Ελλάδα, στην οποία η Ομάδα εκπροσωπήθηκε από το ιδρυτικό της μέλος Ηλία Τσολακίδη, Τεχνικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών. Στη συνομιλία που είχαν μεταξύ τους, ο Γερμανός συγγραφέας χάρισε το επιστημονικό του σύγγραμμα στον Έλληνα ομιλητή εκφράζοντας το μεγάλο του παράπονο πως δεν κατάφερε να βρει κάποιο τρόπο έτσι ώστε αυτό το «έργο ζωής», τόσο σημαντικό για τη χώρα μας, να μεταφραστεί στα ελληνικά.

Η πρόταση να μεταφραστεί με ενέργειες της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τον διακεκριμένο ιστορικό, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός πως μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία προέρχεται από τα μέλη μιας εθελοντικής ομάδας, μιας μικρής πόλης της ελληνικής επαρχίας, που επιθυμεί να συνδράμει στον αγώνα για δικαίωση στο ζήτημα των επανορθώσεων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ