Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020
x

G20: ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των G20 κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν συμφωνώντας ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι 19 χώρες εξέφρασαν την προσήλωσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή που υπογράφηκε το 2015. Κατά την άποψη του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ωστόσο οι αποφάσεις των G20 για το Κλίμα δεν αρκούν. Για το λόγο αυτό δεσμεύθηκε να καταβάλλει προσπάθειες για ακόμα περισσότερα μέτρα ουσιαστικής καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής. Ως προς την προσφυγική πολιτική στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα στενής συνεργασίας των G20 με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. 

Στις επιτυχίες της Συνόδου καταγράφεται η συμφωνία του προέδρου Τραμπ και του κινέζου ομολόγου του Ζι Ζινγκπίνγκ για μια εκεχειρία στη μεταξύ τους εμπορική διένεξη, αλλά και για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται το αμερικανικό μποϋκοτάζ στις εισαγωγές προϊόντων του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Huawei.

Τα βρήκαν, προς το παρόν, Ντ. Τραμπ και Σι Ζινπίνγκ

Στις εκπλήξεις της συνόδου ανήκει η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι θα μεταβεί στη νότια Κορέα για να συναντήσει, έτσι αυθόρμητα, τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο αμερικανός πρόεδρος έφθασε στη Νότιο Κορέα και ετοιμάζεται να κατευθυνθεί στην αποστρατικοποιημένη περιοχή στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν ο Κιμ Γιογνκ Ουν προτίθεται να έρθει στα σύνορα «απλά, για μια χειραψία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa)

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ